English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Szabó Ferenc kitüntetése
2008. március 5., szerda 12:10

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Dr. Szabó Ferenc jezsuita teológusnak, írónak. A kitüntetéssel a konferencia nagyrabecsülését kívánja kifejezni azért a több évtizedes elkötelezett munkáért, amelyet a katolikus teológia, az irodalom és a rádiózás területén a üdvösség jó hírének továbbadásáért tett. Az elismerést Erdő Péter bíboros, a testület elnöke március 5-én adta át.

Dr. Szabó Ferenc 1931-ben Zala megyében, Kálócfán született. 1953-ban lépett a jezsuita rendbe. 1953-1956 között az Idegen Nyelvek Főiskoláján, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia-magyar szakán tanult. 1956-ban külföldre távozott.

Rendi tanulmányait Egenhovenben, a vallon jezsuiták főiskoláján végezte. Brüsszelben szentelték pappá 1962-ben. Párizsban szerzett teológiai doktorátust Szent Ambrus krisztológiájából 1966-ban. Ezt követően huszonöt éven át volt a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője, illetve vezetője. Római évei alatt rádiós szerkesztőként és magyar nyelvű, filozófiai, teológiai és irodalmi ihletettségű munkáival a nyugati szakirodalomtól elzárt hazai hallgatók és olvasók számára hozzáférhetővé tette a kortárs szellemi élet legértékesebb irányzatait, és evvel rendkívül fontos kultúrmissziót töltött be.

1992-ben tért haza Magyarországra, azóta a Távlatok című negyedéves folyóirat főszerkesztője.

Hetvenedik születésnapja alkalmából II. János Pál pápa táviratban köszöntötte, kiemelve odaadó szolgálatát a Vatikáni Rádió magyar adásának élén.
A Magyar Köztársaság művelődési minisztere 1991-ben „Pro Cultura Hungarica” emlékplakettet, 2002-ben pedig újságírói munkásságáért Táncsics Mihály-díjat adományozott Szabó Ferencnek. 1996-ban a Magyar Pen Club Illyés Gyula-díjjal tüntette ki gazdag írói munkásságáért és a XX. századi nagy francia költők és teológusok műveinek fordításáért. Irodalmi munkásságát Stephanus-díjjal ismerte el a Stephanus Alapítvány Kuratóriuma 2001-ben.

Szabó Ferenc nevéhez számtalan filozófiai, teológiai, irodalomkritikai tanulmány, műfordítás és vers fűződik itthon és külföldön is.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Péter apostol székfoglalása
 
A nap 
szentje
 
A IV. századtól kezdve ünneplik ezt az ünnepet, az Egyház egységének kifejezésére. Péterre, a kősziklára épül az Egyház, de Jézus Krisztus az, aki kősziklává tette Pétert, és aki kegyelmével erősíti ma is Egyházát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum