English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Indiából Kazinbarcikára misszióba
2008. március 13., csütörtök 11:44

Az egyik leggazdagabb tartalmú és kivitelű egyházközségi kiadvány a tizenharmadik évfolyamában járó kazincbarcikai Harangszó. Húsvéti kiadása a szokott száz oldal körüli terjedelemben jelent meg. A lap a szaléziak helyi szakiskolájának nyomdájában készül, szerkesztője Czakóné Bulla Magdolna. A mostani számban mutatkozik be az egyik messziről érkezett szalézi szerzetes, az indiai Manjooran Simon atya. Az alábbiakban közöljük írását.


Dél-Indiában születtem és nőttem fel, ahol nagyon régi és nagyon erős a keresztény közösség. Édesanyámnak három bátyja pap. Ott szinte minden családból származik pap vagy szerzetes. Így egészen természetes volt számomra is, hogy a szerzetesi és a papi hivatást kövessem.

A Jézus halála utáni években az egyik apostol, Tamás, eljutott Dél-Indiába. Megtérített néhányakat, és megalapított ott egy kis keresztény közösséget. Ez a közösség már több ezer papi és szerzetesi hivatást ajándékozott az egész Egyháznak és a szalézi szerzetesrendnek.

India lakossága 1,2 milliárd. Ebből 900 millió hindu vallású, 100 millió muszlim, 20 millió keresztény. A többi ember más vallású. Bár a keresztények a teljes lakosság mindössze 2 százalékát teszik ki, erős szerepet játszanak az indiai társadalomban. Ez azért lehetséges, mert belefolynak nemcsak az evangelizációba, hanem a nevelésbe, a szociális munkába, az egészségügy szolgálatába és más tevékenységekbe a szegények javára. Az üldöztetések és nehézségek ellenére az Egyház Indiában tovább növekedik, és újabb hivatásokat eredményez.

A szaléziak 1906-ban jöttek Indiába, s ma több mint tíz rendtartományban 2800 szalézi él. Én tizenegy éves koromban kezdtem Don Bosco iskolába járni, 1979-ben lettem szalézi szerzetes, és 1990-ben szenteltek pappá.

A szaléziak indiai letelepedésének századik évfordulóján, 2006-ban az ünnepségek részeként 25 misszionáriust ajándékoztak Indiából a szerzetesrendnek. Ennek a misszionárius csoportnak a tagjaként mentem én is Rómába. Ott a főelöljárók megkértek, hogy jöjjek Magyarországra. Így — egy indiai kispappal és négy vietnami szalézival együtt — érkeztem ide.

Most Kazincbarcikán vagyok, a Szalézi Misszióban dolgozom. Nagyon szép munka, rengeteg lehetőséggel, hogy segítsünk a szegény és nehéz sorsú fiatalokon. Szeretek itt lenni, és remélem, rendtársaimmal és a világi munkatársainkkal együtt képesek leszünk több száz nagyszerű, tehetséges fiatalhoz eljutni.(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Péter apostol székfoglalása
 
A nap 
szentje
 
A IV. századtól kezdve ünneplik ezt az ünnepet, az Egyház egységének kifejezésére. Péterre, a kősziklára épül az Egyház, de Jézus Krisztus az, aki kősziklává tette Pétert, és aki kegyelmével erősíti ma is Egyházát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum