English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

II. János Pál első egészalakos szobra
2008. március 28., péntek 11:07

A három éve elhunyt II. János Pál egészalakos köztéri szobrát március 29-én 10 órakor áldja meg Erdő Péter bíboros a rákoshegyi Szent István téren. A leleplezést követően Juliusz Janusz apostoli nuncius mutat be szentmisét a szobor közelében álló Lisieux-i Szent Teréz-templomban a Magyar Lengyel Barátság Hete alkalmából.


Babusa János alkotása monumentális, mégis emberi léptékű. A ligetes tér közepén lévő templom mellett emelt kis dombon áll a két és fél méteres süttői mészkőtömbből faragott szobor. A művész az idős, botra támaszkodó, de betegsége ellenére is fiatalos, erőt és szeretetet sugárzó pontifexet igen élethűen mintázta meg. Az alkotónak sikerült a kőből elővarázsolnia azt a személyt, aki jellegzetes mosolyával emlékezetünkbe oly mélyen belevésődött: a szentatyát, milliók reménységét és bátorítóját, aki ma is hirdeti mindannyiunk számára: Ne féljetek!

A szobrász szerint, aki maga is katolikus, a pápa elanyagiasodott világunkban az emberi lét igaz értékeit testesítette meg életerősen ugyanúgy, mint hangjától is megfosztott utolsó napjaiban. Alkotásában az elerőtlenedő, hajlott testet is legyőző szeretetet és hitet akarta megörökíteni. A művész II. János Pál temetése napján határozta el, hogy megmintázza a világ plébánosát. A negyven centis bronz makett megnyerte szűkebb hazája, a XVII. kerület polgármesterének tetszését. Az önkormányzat támogatásával készülhetett el és került a helyére március 26-án az elkészült alkotás.

Karol Wojtyla 2005. április 2-án hunyt el. Azóta már több helyen és módon is állítottak neki emléket. Lakiteleken Lantos Györgyi mellszobrát 2005-ben avatták fel, Győrfi Sándor 2007-ben készült reliefje Máriapócson látható és Pécsett utat neveztek el II. János Pálról. A pápa halálának harmadik évfordulóján Badacsonyban is emlékhelyet avatnak tiszteletére, melynek alkotója Udvardy Erzsébet festőművész.

A rákoshegyi emlékmű Budapest második köztéri pápaszobra. A budai várban, a Mátyás-templom közelében 1936-ban leplezték le a város török alóli felszabadításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Boldog XI. Ince szobrát, melynek alkotója Damkó József.(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa!
  Mt 10,7-15

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum