English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A krakkói Isteni Irgalmasság bazilika gyöngyszeme a magyar kápolna (tudósítás és képriport)
2004. október 4., hétfő 13:42

Sajtótájékoztatón mutatták be Krakkóban 2004. szeptember 29-én az Isteni Irgalmasság bazilikájának magyar kápolnáját, amelyet október 9-én szentel fel Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, Franciszek Macharski bíboros, krakkói érsek, a magyar püspöki konferencia és sok ezer magyar és lengyel hívő jelenlétében.
(képünkön: Puskás László görög katolikus lelkész, festőművész, a mozaik-ábrázolások alkotója az elkészült kápolnában)


A sajtótájékoztatón Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az európai népek közötti kapcsolatokban példa értékűnek nevezte a kápolna megszületéséhez vezető összefogást. Az imádság és a zarándoklat méltó helye az új kápolna. Lengyelország és Krakkó a magyarok számára mindig nagy vonzerővel bírt. Magyar zarándokok a világban járva, ahol magyar jelenléttel találkoznak, ott mindig otthon érzik magukat; így lesz ez mostantól e krakkói kegyhely esetében is. Közel 5 ezer zarándok érkezik október 9-re, a szentelési ünnepségre. A kápolna 50 négyzetméternyi mozaikfelületén ábrázolt szentek, akik a magyar, a lengyel és közös európai történelmünk fontos személyiségei, segítenek abban, hogy immár az Európai Unión belül e népek keresztény hitüket megőrizhessék és továbbadhassák azoknak, akik az elmúlt évtizedekben nem ismerhették meg a kereszténységet, nem ismerhették meg az isteni irgalmasságot.

Jan Zajacz krakkói segédpüspök, a kegyhely igazgatója elmondta, hogy Magyarországon Fausztina nővér és az isteni irgalmasság tisztelete igen népszerű, ezt bizonyítja, hogy a bazilika altemplomának kápolnái közül elsőként a magyar készült el. A lengyel püspök szerint a magyar kápolna máris igen népszerű az ide látogató zarándokok körében, jóllehet a felszentelésig csak a zárt üvegajtón keresztül gyönyörködhetnek benne. A főpásztor bizonyos abban, hogy a kegyhelyet felkereső sok ezer hívő mindegyike kíváncsi lesz a kápolnára, és hogy a kisebb létszámú zarándok csoportok szentmiséi a hét minden napján biztosítják a kápolnában a folyamatos imádságot.

Marian Rapac atya, az Isteni Irgalmasság Alapítvány elnöke a bazilika gyöngyszemének nevezte a kápolnát.

Katona István püspök, a magyarországi Isteni Irgalmasság Alapítvány elnöke tájékoztatta a lengyel újságírókat arról, hogy a kápolna közadakozásból, több ezer hívő pénzadományából készült el, ami jelzi, milyen mélyen jelen van már a magyar szívekben az isteni irgalmasság tisztelete.

Puskás László görög katolikus lelkész, festőművész a mozaik-ábrázolások alkotója a kápolnában mutatta be és magyarázta el az újságíróknak a kápolna ikonográfiáját.

(a fotókat készítette: Szerdahelyi Csongor és Czoborczy Bence)

Részletes krakkói program (2004. október 8-10.)

 
Napi evangelium
Ott Jézus elváltozott előttük. Ruhája ragyogó fehér lett.
  Mk 9,2-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Polikárp püspök, vértanú
 
A nap 
szentje
 
Egészen korai idők vértanúja Polikárp, aki az Isten bölcsességét keresve vezette a rábízottakat. Isten segítségét kérjük a mai napon, hogy Polikárp közbenjárására erősítse meg hitünket, és áldja meg nagyböjtünket.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum