English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Bibliás öröm
2008. május 7., szerda 09:18

Sorra nyílnak az egyházmegyék bibliakiállításai, számos szentírási tematikájú előadás várja az érdeklődőket az ország minden pontján és a határokon túl is. Tarjányi Béla professzor, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat ügyvezetője, aki katolikus részről a Biblia éve programjait gondozza, örömtelinek és sikeresnek tartja az eltelt hónapokat.


Már a Szentírás kelendőségében is meglátszik a Biblia évének sikere: körülbelül ötször annyi fogyott a könyvek könyvéből az év kezdete óta, mint máskor ebben az időszakban – hangsúlyozza az ügyvezető. – Olyannyira sok ez, hogy az egyetlen nyomda, amely képes a Biblia nyomtatására, nem győzi. A kifejezetten az idei évre megjelent Arany Bibliának is nagy sikere van, pedig nem lehetett előre kiszámítani, hogy az aranyveretes, nagy méretű kiadványokat mennyire fogják keresni. Ennek egyszerűbb párját, a Családi Bibliát is sokan veszik. A forgalomnövekedésben szerepet játszik az is, hogy a Szentírás féláron kapható nemcsak a bibliatársulat, hanem a Szent István Társulat boltjaiban is.

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat a programok zászlóvivőjeként több tízezer példányban osztotta szét ötletbörzeként szolgáló füzetét a plébániákon még a Biblia éve kezdete előtt. A professzor tapasztalatai szerint az egyházközségek és más közösségek sokat merítettek ebből, de számtalan önálló kezdeményezéssel is előálltak. Ilyen például az a szentföldi-bibliai tematikájú zarándokösvény, amelynek ötlete a devecseri plébános fejéből pattant ki. A betlehemi barlang és a Golgota mását, valamint a keresztút egyes állomásait fogják felépíteni a Somlón.

Sok helyütt áldják meg a papok a hívők bibliáit külön szertartás keretében. Bibliaolvasó maratont is több helyen rendeznek, a szegedi stafétába például Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök is bekapcsolódott. A hívő közösségek előszeretettel osztogatják a kifejezetten erre a célra készült kis János-evangéliumot és az újság formátumú Máté-evangéliumot.

Bibliakiállításokat javasolt a társulat, és egymás után nyílnak meg az egyházmegyék tárlatai, de plébániákon is bemutatják a birtokukban lévő régi kiadásokat. Tarjányi Béla úgy tapasztalta, kisebb közösségek esetében szinte falunappá válhat egy-egy biblianap vagy kiállításmegnyitó.

A programok mellett a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat neves biblikusokat is ajánl, akiket a különböző közösségeknek érdemes meghívniuk. Saját maga is járja az országot a Biblia éve keretében: bibliaolvasó kurzusokon, lelkigyakorlatokon, kiállításmegnyitókon, biblianapokon beszél a Szentírásról.

Az evangélikus és a református egyházakkal közös Biblia éve több, országos jelentőségű ökumenikus rendezvényt tartogat: közös nemzetközi konferenciát a Szentírásról Esztergomban, közös koncertet a Művészetek Palotájában és közös kiállítást az Országos Széchényi Könyvtárban. Az ökumenikus szervezés azonban helyi szinten is megmutatkozik: a józsefvárosi Biblia hetét is együttesen szervezték meg a keresztény közösségek, amelybe még a helyi rabbi is bekapcsolódott.

Nagy örömnek tartja Tarjányi Béla, hogy a határon túli magyar közösségek is magukévá tették a Biblia évét.(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van!
  Lk 1,26-38

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása
 
A nap 
szentje
 
Mária fogantatása egészen csendes, észrevétlen kezdete a megváltás megvalósulásának. Isten előkészíti művét. Advent időszakában a készület idején Istenre tekintünk, aki csendesen készíti elő művét. Advent sokszor csendes készülődése igazi örömet, a karácsony örömét készíti elő szívünkben.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum