English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Hatvan éve történt Pócspetriben
2008. június 3., kedd 11:41

Vannak olyan településeink, amelyek neve nem pusztán földrajzi fogalom. Ilyen Mohács, Világos, Pusztaszer, és ilyen Pócspetri is. Ez utóbbiról legtöbben nem is tudják, pontosan hol található, ami azonban ott történt, azt általában igen. A kicsiny szabolcsi település neve egyet jelent a második világháború után az Egyház ellen megindított igazságtalan és erőszakos támadássorozattal.


Az iskolák államosításának parlamenti napirendre tűzése előtt, 1948. június 3-án Pócspetriben az emberek a községi elöljáróság épületéhez vonultak, hogy tiltakozzanak iskolájuk elvétele ellen. A tüntetés berekesztésére kivezényelt egyik rendőr ekkor saját fegyverével halálosan megsebesítette magát. Az esetből a hatalom gyilkossági ügyet és koncepciós pert kreált. Asztalos János helyi plébánost előbb halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték, Királyfalvi Miklóst, a falu jegyzőjét gyilkossággal vádolták és kivégezték, sokakat megkínoztak és börtönbe vetettek. Az országos egyházellenes sajtókampány Mindszenty József bíboros személye mellett leginkább e kicsiny település népét igyekezett pellengérre állítani. Pócspetri a „klerikális reakció” szinonimája lett a kommunista szótárban, de azóta bebizonyosodott, hogy a magyar nép helytállásának, az igazságtalanságok hős lelkű elviselésének példája ez a település.

A homokos talajú, de a hit szempontjából mégis sziklára épült község minden nehézség ellenére megőrizte hitét és az Egyház iránti ragaszkodását. Az átélt borzalmak után egy évvel, mikor korábbi plébánosuk magánzárkában raboskodott, két itteni fiatalember jelentkezett kispapnak, és a következő évtizedekben további papi hivatások érlelődtek Pócspetriben, egyikük Veres András szombathelyi megyéspüspök.

A település iskolája, bár 1948 óta nem egyházi fenntartású, a rendszerváltozást követően büszkén viseli a koholt vádak alapján kivégzett Királyfalvi Miklós nevét. Az épületben kiállítás állít emléket a hős petrieknek. Döbbenetesek a vitrinekben látható megsárgult újságok szalagcímei: Három halálos ítéletet kért az ügyész a pócspetri perben; Pócspetri beszél a felbujtóról, aki még az anyját is cselédsorban tartotta; Halál vár a gyilkosokra; A pócspetri gyilkosok elrettentő megbüntetését követeli az egész magyar társadalom; Asztalos János plébános erkölcstelen magánéletéről, népnyúzó magatartásáról és a gyilkosság előkészítéséről vallanak a tanúk – és így tovább.

Azt iskolák államosításának az ideológia hátterét kívánták megadni Rákosiék a pócspetriek példátlan megkínzásával, elítélésével. Az esetet követően alig két héttel, 1948. június 16-án a magyar országgyűlés megszavazta a több ezer egyházi iskola államosítását.
Napi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító
 
A nap 
szentje
 
Antal 1195-ben született Lisszabonban. 15 éves korában belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. 1220-ban hazahozták Portugáliába az első ferences vértanúkat Marokkóból. Ez olyan nagy hatást tett rá, hogy ferences lett és Marokkóban akart ő is működni. El is ment, de rövidesen beteg lett. Itáliába került. Szent Ferenc megtette őt Bolognában a rendi növendékek tanítómesterévé. De sajátos működési területe a prédikálás volt. Észak-Itáliában, Franciaországban tódultak hozzá az emberek. Erélyesen fellépett az uzsora ellen és a szegények pártját fogta. A nagy megerőltetéstől kimerülve halt meg 1231-ben Páduában.A nap szentje

Szűz Mária Szeplőtelen Szíve
 
A nap 
szentje
 
A szív elnevezés minden nyelvben egyet jelent a szeretettel, és a jósággal, a másikra való odafigyeléssel, és az irgalommal. Szűz Mária szeplőtelen szívének ünnepe arra hív bennünket, hogy példája nyomán mi is egyre mélyebben tárjuk fel szívünket az Isten előtt. Az által, hogy alázattal befogadta Jézust, Szűz Mária az Egyház előképe, a Szentlélek temploma, minden megkeresztelt példaképe lett.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum