English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Hatvan éve történt Pócspetriben
2008. június 3., kedd 11:41

Vannak olyan településeink, amelyek neve nem pusztán földrajzi fogalom. Ilyen Mohács, Világos, Pusztaszer, és ilyen Pócspetri is. Ez utóbbiról legtöbben nem is tudják, pontosan hol található, ami azonban ott történt, azt általában igen. A kicsiny szabolcsi település neve egyet jelent a második világháború után az Egyház ellen megindított igazságtalan és erőszakos támadássorozattal.


Az iskolák államosításának parlamenti napirendre tűzése előtt, 1948. június 3-án Pócspetriben az emberek a községi elöljáróság épületéhez vonultak, hogy tiltakozzanak iskolájuk elvétele ellen. A tüntetés berekesztésére kivezényelt egyik rendőr ekkor saját fegyverével halálosan megsebesítette magát. Az esetből a hatalom gyilkossági ügyet és koncepciós pert kreált. Asztalos János helyi plébánost előbb halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték, Királyfalvi Miklóst, a falu jegyzőjét gyilkossággal vádolták és kivégezték, sokakat megkínoztak és börtönbe vetettek. Az országos egyházellenes sajtókampány Mindszenty József bíboros személye mellett leginkább e kicsiny település népét igyekezett pellengérre állítani. Pócspetri a „klerikális reakció” szinonimája lett a kommunista szótárban, de azóta bebizonyosodott, hogy a magyar nép helytállásának, az igazságtalanságok hős lelkű elviselésének példája ez a település.

A homokos talajú, de a hit szempontjából mégis sziklára épült község minden nehézség ellenére megőrizte hitét és az Egyház iránti ragaszkodását. Az átélt borzalmak után egy évvel, mikor korábbi plébánosuk magánzárkában raboskodott, két itteni fiatalember jelentkezett kispapnak, és a következő évtizedekben további papi hivatások érlelődtek Pócspetriben, egyikük Veres András szombathelyi megyéspüspök.

A település iskolája, bár 1948 óta nem egyházi fenntartású, a rendszerváltozást követően büszkén viseli a koholt vádak alapján kivégzett Királyfalvi Miklós nevét. Az épületben kiállítás állít emléket a hős petrieknek. Döbbenetesek a vitrinekben látható megsárgult újságok szalagcímei: Három halálos ítéletet kért az ügyész a pócspetri perben; Pócspetri beszél a felbujtóról, aki még az anyját is cselédsorban tartotta; Halál vár a gyilkosokra; A pócspetri gyilkosok elrettentő megbüntetését követeli az egész magyar társadalom; Asztalos János plébános erkölcstelen magánéletéről, népnyúzó magatartásáról és a gyilkosság előkészítéséről vallanak a tanúk – és így tovább.

Azt iskolák államosításának az ideológia hátterét kívánták megadni Rákosiék a pócspetriek példátlan megkínzásával, elítélésével. Az esetet követően alig két héttel, 1948. június 16-án a magyar országgyűlés megszavazta a több ezer egyházi iskola államosítását.
Napi evangelium
Heródes kereste az alkalmat, hogy személyesen láthassa Jézust.
  Lk 9,7-9

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Gellért püspök, vértanú
 
A nap 
szentje
 
Gellért 980 körül született Velencében. Magasabb iskolai képzettségét Bolognában szerezte. Velencében a Szent György-apátságban élt, apátnak választották A Szentföldre utaztában útja megszakadt, a Gondviselés Magyarországra irányította. Szent István rábízta Imrének a nevelését. 1023-ban Bakonybélben remetéskedett, majd ő szervezte meg a csanádi püspökséget, amelynek első püspöke lett. Ott volt István halálos ágyánál, amikor a Szűzanyának ajánlotta az országot. István halála után a pogánysághoz visszahúzó lázadók letaszították a ma az ő nevét viselő hegyről, 1046. szeptember 24-én.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum