English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Emlékmű a megtorlások áldozatainak
2008. június 9., hétfő 15:42

Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének ötvenedik évfordulója alkalmából az 1956-os szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatainak emlékművet állítottak a Józsefvárosban, a Rezső téri templom szentélyének külső falán. Az emlékművet Erdő Péter bíboros áldotta meg június 7-én.

Az egykori Golgota téri kálvária VIII. stációjának domborműve körül elhelyezett hatalmas gránittáblákon az 1956–1961. között ellenforradalmi tevékenységgel vádolt és kivégzett 232 személy neve, foglalkozása és életkora olvasható. Az avatóünnepségen Vargha Miklós Péter tisztviselőtelepi plébános a következő gondolatokkal mutatta be az emlékhelyet:

Kezdeményezésünkkel nem akarunk senkit szentté avatni. Nem törekedtünk a teljességre sem, mert minden bizonnyal többen voltak az áldozatok. Azonban emléket akartunk állítani azoknak is, akik nem a harcokban estek el, mert ők is hősök. Tudatosítani akarjuk, hogy milyen sokan lettek a megtorlás áldozatai. Jó látni a kivégzettek névsorán, hogy a legkülönbözőbb foglalkozású emberek fogtak össze az igazságért, a szabadságért, az emberi jogokért. Még bűnösök is odaálltak a jó mellé, akárcsak a Golgotán Krisztus mellé a jobb lator. Jó és fontos példa ez számunkra egy megosztott országban. A kivégzettek hazaszeretetéből, elkötelezettségéből, gondolkodásából mi is példát és erőt meríthetünk.
Azonban nem csupán ezen a lelki síkon van egység a kivégzettek és a kálvária-jelenet szobrai között, hanem történelmileg is. Ugyanis az a rendszer, amely megtorlásul 1961-ig végeztetett ki embereket, tíz évvel később, 1971-ben robbantotta fel a Golgota téri kápolnát, és tette tönkre a keresztutat, melynek VIII. stációját most restauráltuk. Ezen alkotás az emlékmű központi domborműve lett.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened.
  Lk 15,1-3.11-32

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Mongrovejói Szent Turibiusz püspök
 
A nap 
szentje
 
Dél-Amerikában Lima érseke. Fáradhatatlanul buzgólkodott az indián bennszülöttek megtérítésén, testi-lelki nyomoruk enyhítésén. Mint jó pásztor, buzgóságával megújította Peru vallási életét.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum