English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Az élet és a család védelméért
2008. június 19., csütörtök 14:32

Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának elnöke és Hámori Antal, a Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának elnöke sajtótájékoztatót tartott a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényről és az Európa Tanácsnak az abortusz szabályozásával kapcsolatos határozatáról az MKPK székházában június 19-én.

Az Európa Tanács (ET) ez év április 16-án elfogadta A biztonságos és legális abortusz Európában című jelentést, amivel a nemzetközi szervezet elismerte a nők abortuszhoz való jogát. Bíró László püspök még a szavazás előtt levélben fordult az ET képviselőihez, hogy utasítsák el a határozattervezetet, mert az az élethez való jogot, ezáltal pedig az emberi méltóságot is csorbítja. Az „abortuszhoz való jog” nem tartozik a szexuális és reprodukciós jogok körébe, mivel a meg nem születettek élethez való jogát is érinti – figyelmeztet a főpap. Az MKPK Családügyi Bizottságának elnöke azért is aggályosnak tartja a jogerőre emelkedett jelentést, mert az ET korábbi álláspontjával is ellentétes, vagyis azzal, hogy az erkölcsi kérdéseket érintő szabályok az egyes államok hatáskörébe tartoznak.

Hámori Antal, az Életvédő Fórum elnöke beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellen. A jogszabályt, amely 2009. január 1-jén lép életbe, azért tartja aggályosnak a jogászprofesszor, mert hatására a házasság – alkotmányban is rögzített – kiemelt védelme megszűnne. A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolat jogszerűvé tételével a házastársakkal azonos vagyon- és öröklési jogokkal ruházná fel a regisztrált, akár azonos nemű, élettársakat. Csak az örökbefogadást és a házastársak névviselését szabályozó rendelkezések nem vonatkoznának rájuk. A magyar alkotmány deklaráltan egy férfi és egy nő kapcsolataként értelmezi a házasságot, ráadásul a társadalom jövője szempontjából is az a kívánatos, hogy csak a házasság intézménye rendelkezzék az őt megillető jogokkal, nem pedig más együttélési formák.

A püspöki konferencia 2007 novemberében nyilatkozatot adott ki a törvényjavaslatról, amelyet a család elleni veszélyes támadásnak nevezett a testület. Az MKPK korábban többször is hangsúlyozta, hogy a család az az alapvető emberi közösség, amely a személyes boldogság és a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető, része a népek és az egész emberiség közjavának.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Katolikus Családegyesület kiadásában megjelent, a Szabadságra elhívatva az életért című kötetet. Azokat az előadásokat tartalmazza e füzet, amelyek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen megtartott azonos című konferencián hangzottak el 2006. szeptember 25-én.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket!
  Mt 5,43-48

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum