English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Magyarok Krisztus nyomában
2008. augusztus 6., szerda 13:26

A magyarok a kereszténység felvétele óta mindig örömmel vették kezükbe a zarándokbotot, hogy eljussanak arra a földre, amelyet Jézus lába is érintett. Gyürki László az eltelt évezred jó pár zarándokának ered a nyomába a Szent István Társulatnál megjelent könyvében. A Magyar zarándokok és emlékek a Szentföldön című kötet azt is bemutatja, ez alatt az ezer év alatt milyen magyar alkotások keletkeztek Krisztus szülőföldjén.

Zsidók, keresztények és mohamedánok számára Palesztina – és mindenekelőtt Jeruzsálem – az élő Isten földjét jelenti, ahol a legintenzívebben kapcsolatba lehet lépni vele, ahol erőt, bátorságot és hitet lehet meríteni. Magyarországról is azért indultak el újra és újra keresztény zarándokok, hogy a Szentföld közvetlen közelségében Istenhez is egyre közelebb jussanak.

Palesztinába eljutni azonban nem volt olyan könnyű a régmúlt korok emberének, mint mai társaiknak. A zarándokok megpróbáltatásairól külön kis írást olvashatunk Gyürki László könyvében. A pápai prelátus, aki évtizedek óta ír tanulmányokat és útikönyveket a Szentföldről, e munkájában főképp útjukat írásban is megörökítő magyar zarándokokkal ismerteti meg az olvasót, legyen az a keresztes hadjáratot viselő II. Endre, Ferenc József és családja, vagy éppen a szentévi nemzeti zarándoklatra érkezettek 2000-ben.

A szentföldi utazók elmélyülését segítették a fokozatosan felépült templomok is, amelyekben őseink megannyi módon otthagyták nyomukat az idők során. A harcok és háborúk miatt ezekből számos nem érte meg korunkat, így például Szent István zarándokháza vagy a jeruzsálemi magyar ispotály, ám szerencsére sok szentélyt díszítenek magyar vonatkozású emlékek. Magyarul is olvasható például a Miatyánk az Olajfák hegyén; a Sion hegyén álló, a Szűzanya elszenderülésének helyeként tisztelt Dormitio-templomban számos magyar relikviát örző oltár található. Magyar mozaikkal dicsekedhet az Agónia-bazilika és a názáreti bazilika, sőt a Jordán mellett is áll magyar tábla, és az osztrák-magyar zarándokház is őrzi a monarchia zarándokainak emlékét.

Majsai Mór szép kezdeményezésével is foglalkozik a könyv: a ferences szerzetes szentföldi biztosként hétszer járt Jézus szülőföldjén. Fel akarta építeni a „Magyar Szentföldet” Budapesten, a Hűvösvölgyben, ahol az eredeti szentföldi kegyhelyek pontos mása fogadta volna a zarándokokat. A Magyar Szentföldnek tíz szentélye elkészült Molnár Farkas tervei nyomán, a kupola azonban már csak terv maradt a ferences barátok elhurcolása után. Az egykor nyolctermes szentföldi múzeumot is működtető templom szerepel a visszakért egyházi ingatlanok listáján, de egyelőre nem kapta vissza az Egyház.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van!
  Lk 1,26-38

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása
 
A nap 
szentje
 
Mária fogantatása egészen csendes, észrevétlen kezdete a megváltás megvalósulásának. Isten előkészíti művét. Advent időszakában a készület idején Istenre tekintünk, aki csendesen készíti elő művét. Advent sokszor csendes készülődése igazi örömet, a karácsony örömét készíti elő szívünkben.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum