English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Katolikus számok
2008. augusztus 27., szerda 11:27

Az egyházmegyék minden évben, így idén is összegezték előző évi, vagyis a 2007. évi hitéleti adataikat. Ezek alapján megállapítható, hogy hazánkban 6.085.781 katolikus él. Az egyházmegyés papok száma 1949, a férfi szerzeteseké 765 (közülük 542 pap), a szerzetesnőké 1263. A lelkipásztori munka 2077 plébánia keretében zajlik, az országban 4000 katolikus templom és kápolna található.


Az előző esztendőben 44.546 keresztelés történt, 27.533-an lettek elsőáldozók, 18.156-an részesültek a bérmálás szentségében és 11.444 egyházi házasság köttetett. (Ugyanebben az időszakban hazánkban 97.613 gyerek született és 40.892 polgári házasságot kötöttek.)

Magyarország területe egyházjogilag négy érseki tartományra oszlik, melyek három-három római katolikus egyházmegyét foglalnak magukba. (1. Esztergom Budapesti Főegyházmegye, Győri Egyházmegye, Székesfehérvári Egyházmegye; 2. Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, Pécsi Egyházmegye, Szeged-Csanádi Egyházmegye; 3. Egri Főegyházmegye, Váci Egyházmegye, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; 4. Veszprémi Főegyházmegye, Szombathelyi Egyházmegye, Kaposvári Egyházmegye.) A görög katolikusoknak is van egy egyházmegyéjük (Hajdúdorog) és egy apostoli exarchátusuk (Miskolc), valamint önálló egyházkormányzati egység még a Pannonhalmi Területi Apátság.

Az egyházmegyék területe, össznépessége és katolikusainak száma igen különböző. Térképpel és grafikonokkal mutatjuk be a püspökségeket. (A görög katolikusok adatait nem tartalmazza mindegyik grafikon, mivel a Hajdúdorogi Püspökség joghatósága a Miskolci exarchátus területét kivéve az egész országra kiterjed, és a mindössze 21 ezer hívet számláló 356 négyzetkilométernyi Pannonhalmi Területi Apátságot sem mutatják az ábrák, mert a használt léptékkel ezek az adatok nem érzékelhetők.)

 

Az egyházmegyék hitéleti statisztikája (2007)

Az egyházmegyék hitéleti statisztikája (2004-2007)

 


Püspökségek és az ország területe


Napi evangelium
Aki nincs ellenünk, velünk van.
  Mk 9,38-40

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Rita
 
A nap 
szentje
 
SZENT RITA Olaszországban, az umbriai kis hegyi faluban Rocca Porenában született 1380-ban. Szülei jómódú, tekintélyes emberek voltak. Gyermeküket taníttatni akarták, de a kisgyermek Rita másra vágyott. Az evangélium alapján a szegényebb életet kívánta, fontos volt számára az imádság és a szeretet különböző gyakorlatai.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum