English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A Szentírás barátai
2008. augusztus 28., csütörtök 15:47

A Szentíráshoz fűződő kapcsolatáról beszél – mások mellett – Erdő Péter bíboros és Márfi Gyula érsek is azon a lemezen, amely a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat Biblia évi DVD-sorozatának második kiadványaként jelent meg. Főpásztorok, papok és világi hívők vallomásait és Székely János püspök, biblikusprofesszor három előadását tartalmazza a DVD.

Erdő Péter kisgyermekként csak a Békés-Dalos-féle Újszövetséget olvashatta, az ótestamentummal csak a középiskolában ismerkedett meg – derül ki a bíboros Szentírással kapcsolatos visszaemlékezéséből. A Bibliához kapcsolódó személyes élmények mellett a szentírás-olvasás és -értelmezés módszereiről is beszél az esztergom-budapesti érsek. Márfi Gyula veszprémi érsek elsősorban arról beszél, hogy milyen bibliai idézetek állnak hozzá közel, hogyan veszi kézbe a Szentírást, Zserdin Antal Gellért ferences missziós püspök pedig azt mutatja be, hogy hitünk átadásában milyen szerepe van a Bibliának.

Gyürki László, aki a négy evangélium mellett az „ötödiknek”, a Szentföldnek is nagy szerelmese, már gyermekként elolvasta a teljes Új- és Ószövetséget, sőt a Máté-evangéliumot elejétől a végéig meg is tanulta. Nem véletlenül tartotta tehát kezdettől fogva a legfontosabb teológiai tárgynak a biblikumot. Takács Gyula professzor viszont csak a hittudományi akadémián ismerkedett meg komolyan a Szentírással, ám akkor betűről betűre ette, élete szenvedélyévé vált.

Gelley Anna hitoktató nem vallásos családból származik, így csak gimnazistaként találkozott először a könyvek könyvével. Később azonban a teológiát is elvégezte, hogy gyermekei kérdéseire válaszolni tudjon, a négygyerekes családban aztán hosszú évekig rendszeresen közösen olvasták a Bibliát. A történelmet tanító Riskó Mariann a rendszerváltáskor került olyan helyzetbe, hogy hittant kellett oktatnia, bár saját maga gyermekként szinte nem is tanult. Mivel nem akarta a gyerekektől a hitoktatás lehetőségét megtagadni, a teológiai ismereteket amennyire csak tudta, mihamarabb elsajátította.

A Találkozásom a Szentírással című vallomássorozat eredetileg a Mária Rádióban hangzott el Vágvölgyi Éva műsoraként. A tartalmas megnyilatkozásokat Székely János három előadása egészíti ki: az esztergom-budapesti segédpüspök a papság és a Szentírás, a fiatalok és a Biblia kapcsolatáról beszél, valamint arról, hogy a Szentírás ismeretét nagymértékben elősegíti, ha azt a környezetet is ismerjük, amelyben lejegyezték.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van!
  Lk 1,26-38

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása
 
A nap 
szentje
 
Mária fogantatása egészen csendes, észrevétlen kezdete a megváltás megvalósulásának. Isten előkészíti művét. Advent időszakában a készület idején Istenre tekintünk, aki csendesen készíti elő művét. Advent sokszor csendes készülődése igazi örömet, a karácsony örömét készíti elő szívünkben.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum