English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Bazilika rangot kapott Máriagyűd kegytemploma
2008. szeptember 15., hétfő 12:16

XVI. Benedek pápa június 24-én basilica minor rangra emelte a máriagyűdi kegytemplomot. A Szentatya határozatát Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius hirdette ki a szeptember 14-én bemutatott ünnepi szentmise keretében.


Mária születésének ünnepén azzal szeretnénk kifejezni Isten Anyja iránti tiszteletünket, hogy a máriagyűdi kegyhely a basilica minor címet kapja meg. Ezt a titulust szeretett pápánk, XVI. Benedek adományozza, aki elődjéhez, Isten Szolgája II. János Pál pápához hasonlóan az Egyházat nagy buzgósággal bízza mennyei édesanyánkra, az Egyház Anyjára. Ma a Szentatya Lourdes-ba zarándokol el, hogy megemlékezzen annak 150 éves évfordulójáról, hogy a Szeplőtelen Szűz megjelent egy szegény kislánynak, Soubirous Bernadette-nek. Tudjuk, hogy XVI. Benedek pápa, amikor a Vatikánban van, mindennap lemegy a kertbe, ahol egy Lourdes-i barlang is található, hogy a Szűzanya szobra előtt elimádkozza a rózsafűzért – fogalmazott Juliusz Janusz nuncius.

Az érsek így folytatta köszöntőjét: Magyarország kereszténnyé válásától kezdve a király és a magyar nép megértették Szűz Mária pártfogásának fontosságát. Az Isten Anyjának adott Magna Domina Hungarorum, azaz Mária Magyarok Nagyasszonya titulus nemcsak merő külsőség, hanem a hívek érzéseit fejezi ki, akik bizalmukat és reményüket Miasszonyunk kezébe helyezik. Néhány helyen, ahol a nép különleges tisztelettel övezte Máriát, ő nagy szeretettel válaszolt, csodákat is kiesdekelve Fiánál, Jézusnál sokaknak, akik a közbenjárását kérték. Máriagyűd egy azok közül a kiváltságos helyek közül, ahol a Szűz anyai szeretete sok alkalommal, csodálatos módon fejeződött ki nemcsak a múltban, de a jelenben is.

Juliusz Janusz külön kiemelte, hogy a kegyhelyen különböző származású és nyelvű hívek találnak vigasztalást, akik ez alkalommal is szép számmal vettek részt a szertartáson. A szentmise homíliájában Mayer Mihály pécsi megyéspüspök német nyelven is szólt az egybegyűltekhez, a szentmise záróáldása előtt pedig Juliusz Janusz nuncius köszöntötte a horvát anyanyelvű zarándokokat.

A kegyhely történetéről bővebben a Magyar Kurír Háttér rovatában olvashatnak.


Forrás:Magyar Kurír
Napi evangelium
Az okos ember a házát sziklára építette.
  Mt 7,24-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent István király, Magyarország fővédőszentje
 
A nap 
szentje
 
Ma Szent Istvánnak, az első magyar királynak főünnepe van. Atyjának, Géza nagyfejedelemnek művét folytatva kereszténnyé tette nemzetét. III. Ottó német-római császár biztatására Rómából kapott koronával avatták királlyá. Püspökségeket és számos monostort alapított. Miután utolsó fiúgyermekét, Imrét is elvesztette, országát a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Nagyboldogasszony ünnepén 1038-ban halt meg. Székesfehérvárott temették el.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum