English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A lourdes-i látnok élete
2008. október 30., csütörtök 15:36

Százötven éve, hogy egy fiatal parasztlánynak, Bernadette Soubirous-nak egy Lourdes közeli barlangban megjelent a Szűzanya. A jeles évforduló alkalmából a Szent István Társulat újból kiadta Franz Werfelnek a látnok életéről szóló regényét.

1858. február 11. megváltoztatta Bernadette Soubirous és Lourdes életét, a nehéz sorban élő kislánynak ekkor jelent meg először a Szűzanya a massabielle-i barlangban. Bernadette-et ettől kezdve a titokzatos hölgyön keresztül láthatatlan fonal fűzte az égiekhez. Werfel regénye a jelenések idejétől követi végig a látnoklány életét – olvasmányosan, de a valósághoz ragaszkodva.

Egy kiválasztott lány kálváriája bontakozik ki a kötetben, akinek nagyon sokáig senki nem hisz. Bernadette hitelessége abban rejlik, hogy a látomások hölgyéről nem akarja bebizonyítani, hogy Szűz Mária, azt elmondása nyomán környezete fedezi fel fokról fokra. Egyedül csak a hölgy szeretete vonzza őt, és neki kíván megfelelni. A földöntúli szeretetben égve olyan dolgokat visz végbe, amelyek a körülötte élőkben inkább kelt megbotránkozást, mint csodálatot. Ám a lány rendíthetetlensége egyre több kíváncsiskodót csábít a jelenések helyszínére, s Bernadette kitartása, majd később a forrás gyógyító hatása egyre többeket megnyer a Szeplőtelen Fogantatás Máriájának.

A Bernadette címet viselő regény bemutatja, hogy válik a Soubirous lány elsőszámú támogatójává az ellenséges állami tisztviselőknél is elutasítóbb Peyramale plébános. Az ő segítségének is köszönhetően püspöki vizsgálóbizottságot állítanak fel, hogy a lourdes-i forrás okozta gyógyulások természetfeletti voltát megerősítse vagy megcáfolja. A négyéves vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a gyógyulások közül számos tudományosan nem igazolható gyorsasággal ment végbe, így Lourdes virágzó zarándokközponttá válhat. Az is tisztázódik, hogy Bernadette sem nem csaló, sem nem őrült. A lány azonban nem kíván a számára terhes rajongóknak kiszolgáltatva élni, inkább a Szűzanya és az Úr közelségét választva szerzetes nővérnek megy.


(Forrás: MKPK Sajtóiroda)


Napi evangelium
Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön.
  Lk 12,49-53

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Ilona
 
A nap 
szentje
 
Ilona az ötvenedik éve körül járhatott, amikor feltűnt a történelemben Nagy Konstantin császár édesanyjaként.A nap szentje

Eudes Szent János áldozópap
 
A nap 
szentje
 
Eudes* (ejtsd: Öd) Szent János 1601-ben született a normandiai Riben. Oratoriánus szerzetes lett. Ő alapította meg a Jó Pásztor-nővérek szerzetesközösségét, szorgalmazta Jézus és Mária Szívének liturgikus tiszteletét. Főműve azonban az a Jézusról és Máriáról nevezett Társulat, amelyet a papképzés színvonalának emelésére szánt. Egyszerűségével alázatával, buzgóságával kora lelkiéletének nagy megújítója lett. Caenben halt meg 1680. augusztus 19-én.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum