English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben





Messné Mezey Klára kapta a Szent Erzsébet rózsája-díjat
2008. november 16., vasárnap 17:30

Kilencedik alkalommal nyújtja át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A beérkezett javaslatok közül idén a testület tagjai dr. Messné dr. Mezey Klárát találták a legméltóbbnak a kitüntetésre, Mayer Mihály pécsi megyéspüspök ajánlása alapján. A díjat Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adta át november 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


Dr. Messné dr. Mezey Klára a pécsi székesegyházi plébánia területén kiemelkedő karitatív-szociális szolgálatot végez csendben és elhivatottan immár harminc éve. Embersége, elkötelezettsége, több évtizedes szolgálata példaértékű.

Az általa létrehozott Családért Csoport tevékenysége négy fő területet foglal magába: idősek segítése, beteglátogatás, hajléktalanok és kallódó gyerekek felkarolása.

A csoport bevásárlásokban, a gyógyszerek kiváltásában nyújt segítséget az idős, beteg embereknek. Magányuk enyhítésére klubfoglalkozásokat szerveznek heti rendszerességgel. Pályázaton nyert kisbusszal kirándulni viszik az otthonukból nehezen kimozduló időseket. Több mint 15 éve „nyugdíjas misét” szerveznek a pécsi székesegyházban, ahol a résztvevőknek a liturgia keretében lehetőségük nyílik a betegek szentségének felvételére. Karácsonykor ünnepi műsorral és ajándékcsomaggal várják őket.

A betegek látogatása kezdettől fogva nagy hangsúlyt kap Mezey Klára és önkéntes segítői munkálkodásában: minden héten meglátogatják a tüdőszanatóriumban gondozottakat, hogy az ott bemutatott szentmisére hívják őket, illetve segítenek azon betegek lelkipásztori ellátásában, akik a liturgián nem tudnak részt venni.

A használt ruhák gyűjtése és szétosztása a Családért Csoport legrégibb tevékenysége. A ruhákat eleinte időseknek és rászorulóknak gyűjtötték, de látva a hajléktalanok egyre növekvő számát, a városban ők voltak az elsők, akik ily módon is az otthontalanok megsegítésére siettek.

Nagyon sok olyan gyermek és fiatal él Pécsett is, akinek ugyan van családja, de a szülők elhanyagolják őket, az utcán csavarognak, életük előbb-utóbb kisiklik. Ezért Mezey Klára Bosco Szent János példájára elkezdte összegyűjteni a kallódó gyerekeket. A székesegyházi plébánián tíz éve működő Don Bosco Napköziben minden hétköznap délután foglalkoznak a fiatalokkal, segítik őket a tanulásban, szabadidős programokat szerveznek számukra, nyáron pedig kirándulni és táborozni viszik őket. A napköziben a gyerekek uzsonnát is kapnak, mivel legtöbbjük anyagi szempontból is hátrányos helyzetű családban él. A Családért Csoport tevékenységei közül talán ez áll legközelebb Mezey Klárához, aki maga is három gyermek édesanyja, ezért 78 éves korában is teljes aktivitással vesz részt a napközi mindennapi életében.

 

Fotó: Bókay László








Napi evangelium
Csak egy a szükséges.
  Lk 10,38-42

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKE



A nap szentje

Brindisi Szent Lőrinc áldozópap és egyháztanító
 
A nap 
szentje
 
Lőrinc 1559-ben született Brindisiben. 16 éves korában kapucinus lett. Velencében és Páduában tanult. A Szentírás iránti szeretet valóságos szenvedélyévé lett. 1582-ben pappá szentelték. Nemsokára már nagyon ismert szónok és tanár. Három éven át volt rendfőnök Irodalmi műveit és egész tudását az Egyház szolgálatába állította. Szigorúság, bölcsesség, az Eucharisztia és Mária iránti szeretet voltak jellemző vonásai. 1601-ben Székesfehérvár visszafoglalásakor ő lelkesítette a török ellen harcoló keresztény katonákat. Meghalt 1619-ben.



Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum