English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Megújult a dorogi Bányásztemplom
2008. december 5., péntek 11:00

Erdő Péter bíboros ünnepi szentmise keretében áldotta meg a felújított dorogi Bányásztemplomot december 4-én, Szent Borbála napján.

 

A dorogi Bányásztemplomot, ami Gáthy Zoltán építészmérnök tervei alapján, a bányászok és a bányatársulat adományaiból épült, 1931 augusztusában szentelték fel. A templom a dorogi bányászhagyományok őrzésének kiemelkedő helyszíne, ezért felújítását az önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közösen finanszírozta. Az öt évig tartó rekonstrukció során több tízmillió forintot fordítottak az épületre. A külső felújítás után parkosították a templom környezetét, majd idén elkészült a belső felújítás is. Eredeti állapotára állították vissza a bányász-mellékoltárt, felújították Kákonyi Asztrik ferences templomfestő oltárfreskóját és restaurálták a templom Szent Borbála-szobrát is.

A bíborost Kis-Maly László plébános és Tittmann János polgármester köszöntötte. A zsúfolásig megtelt templomban Buchner Antal karnagy bányászmiséje hangzott el a dorogi Bányász Fúvósegyüttes közreműködésével. Az ünnepi szentmise keretében Erdő Péter megáldotta  az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dorogi Szervezetének zászlaját.
Napi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Péter apostol székfoglalása
 
A nap 
szentje
 
A IV. századtól kezdve ünneplik ezt az ünnepet, az Egyház egységének kifejezésére. Péterre, a kősziklára épül az Egyház, de Jézus Krisztus az, aki kősziklává tette Pétert, és aki kegyelmével erősíti ma is Egyházát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum