English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A jó pásztor
Új film Brenner Jánosról
2008. december 15., hétfő 16:16

Brenner János rábatkethelyi káplánt betegellátás címén 1957. december 15-én kicsalták a plébániáról, és 32 késszúrással megölték. A vértanúság ötvenedik évfordulójára meghirdetett emlékévben mutatták be Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés drámáját Szentgotthárdon. A darab sikerén felbuzdulva elkészült a mű filmes változata, ami a mártír sorsú lelkipásztor tiszteletének további terjesztését szolgálja.

A film visszavezeti a nézőket az 1950-es évek világába, és hitelesen mutatja be az egyházüldözések idején hősiesen helytálló, hivatásának élő, a mártírhalált is vállaló fiatal pap életét az újmisétől a vértanúságig, illetve a temetésig. A jeleneteket főként eredeti helyszíneken rögzítették, például a Brenner család szombathelyi házában, a püspöki palotában és Szentgotthárd-Rábakethelyen.

Lauer Ferenc rendező alkotásának a keretét a szereplők visszaemlékezése adja, akik ellátogatnak a Brenner-emlékkápolnához, illetve a szombathelyi Szent Quirin-templomban János atya sírjához. A mintegy másfél órás DVD a filmdrámán kívül öt interjút is tartalmaz, többek között Brenner Józseffel, a Szombathelyi Egyházmegye helynökével, Kurucz Erzsébet Vincenza nővérrel, aki személyesen ismerte a vértanú sorsú rábakethelyi káplánt, illetve az alkotókkal.

A DVD szerzői kiadásban jelent meg, többek között a Brenner János Emlékhely Alapítvány, a Bólyi Római Katolikus Egyházközség, a város önkormányzatának kulturális bizottsága, valamint magánszemélyek támogatásával. Megrendelhető az ivtam[kukac]freemail.hu címen.


Napi evangelium
Ki bocsáthatja meg a bűnöket? Nemde egyedül Isten?
  Lk 5,17-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum