English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A jó pásztor
Új film Brenner Jánosról
2008. december 15., hétfő 16:16

Brenner János rábatkethelyi káplánt betegellátás címén 1957. december 15-én kicsalták a plébániáról, és 32 késszúrással megölték. A vértanúság ötvenedik évfordulójára meghirdetett emlékévben mutatták be Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés drámáját Szentgotthárdon. A darab sikerén felbuzdulva elkészült a mű filmes változata, ami a mártír sorsú lelkipásztor tiszteletének további terjesztését szolgálja.

A film visszavezeti a nézőket az 1950-es évek világába, és hitelesen mutatja be az egyházüldözések idején hősiesen helytálló, hivatásának élő, a mártírhalált is vállaló fiatal pap életét az újmisétől a vértanúságig, illetve a temetésig. A jeleneteket főként eredeti helyszíneken rögzítették, például a Brenner család szombathelyi házában, a püspöki palotában és Szentgotthárd-Rábakethelyen.

Lauer Ferenc rendező alkotásának a keretét a szereplők visszaemlékezése adja, akik ellátogatnak a Brenner-emlékkápolnához, illetve a szombathelyi Szent Quirin-templomban János atya sírjához. A mintegy másfél órás DVD a filmdrámán kívül öt interjút is tartalmaz, többek között Brenner Józseffel, a Szombathelyi Egyházmegye helynökével, Kurucz Erzsébet Vincenza nővérrel, aki személyesen ismerte a vértanú sorsú rábakethelyi káplánt, illetve az alkotókkal.

A DVD szerzői kiadásban jelent meg, többek között a Brenner János Emlékhely Alapítvány, a Bólyi Római Katolikus Egyházközség, a város önkormányzatának kulturális bizottsága, valamint magánszemélyek támogatásával. Megrendelhető az ivtam[kukac]freemail.hu címen.


Napi evangelium
Kelj fel és menj! Hited meggyógyított téged.
  Lk 17,11-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Magyar szentek és boldogok
 
A nap 
szentje
 
Eredetileg november 6-án volt az egyházmegye ereklyéinek ünnepe. Azokat a szenteket ünnepeltük, akiknek ereklyéit templomainkban tiszteljük. A mai napon nemcsak rájuk emlékezünk, hanem mindazokra a szentekre is, akiknek nincs külön ünnepük, de itt éltek a magyar földön, akár a honfoglalás előtt, akár utána. Névtelen magyar szentek ők, egyháziak és világiak, férfiak és nők, akik hősi fokon gyakorolták a keresztény erényeket. Vannak köztük olyanok, akiket népi kegyelet és emberemlékezetet meghaladó kultusz övez, de köztük vannak a hétköznapok ismeretlen hősei és szentjei, a mindennapok vértanúi és Istenbe temetkezett misztikusai is. Magyar földből sarjadtak, és így különösen is számíthatunk testvéri segítségükre Isten színe előtt.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum