English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Átadták az újságírók védőszentjéről elnevezett ösztöndíjakat
2009. január 23., péntek 19:00

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepén, január 23-án szentmisét mutatott be a budapesti Egyetemi templomban, majd a Központi Papnevelő Intézet dísztermében átadta a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjakat.


Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

A beérkezett jelölések alapján a püspökök testülete ebben az évben elektronikus média kategóriában Diós Juditnak, az MR1 Kossuth Rádió munkatársának, írott sajtó kategóriában pedig Kacsoh Dánielnek, a Magyar Hírlap újságírójának adományozza a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat. A díjazottak eddigi munkásságukkal tanúbizonyságot tettek a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviselik a hazai tömegtájékoztatásban.

 

Indoklás

Diós Judit a Patrona Hungariae Gimnázium elvégzése után a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett szociológusi és újságírói diplomát. Szakmai gyakorlaton a Szent István Rádióban és a Magyar Rádióban vett részt, ez utóbbi Krónika című műsorában 2004 óta rendszeresen tudósít többek között egyházi eseményekről, szociális ügyekről. Beszámolói informatívak, pontosak, korrektek, nem elfogultak. Tudósított Salkaházi Sára boldoggáavatásáról és a fatimai nemzeti zarándoklatról 2006-ban, valamint a budapesti városmisszió eseményeiről 2007-ben.
Farkas György, a rádió hírműsorainak szerkesztőségi vezetője szerint Diós Juditra a szelídség a legjellemzőbb. Inkább lemondana egy-egy riporttémáról és más fogódzót keresne a téma bemutatására, csakhogy ne sértsen azzal senkit. Azért méltó a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjra, mert bármivel is foglakozzon, mindig a kölcsönös felelősséget, a szolidaritást képviseli. Szelíden, de kitartóan.

Kacsoh Dániel a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen tanult történelem–kommunikáció szakon. A Magyar Rádiónál volt gyakornok, a Magyar Hírlaphoz 2007-ben került. Újságíróként kiemelt céljának tekinti a történelmi keresztény felekezetekkel kapcsolatos hírek, az egyházak üzenetének hiteles megjelenítését a világi médiában. Több interjút készített egyházi személyiségekkel, rendszeresen tudósít a felekezetek rendezvényeiről. Riportjaiban az egyházi intézményeket (iskolák és közgyűjtemények) hozza emberközelbe. Tevékenysége a legrövidebben és a leghívebben így jellemezhető: lelkiismeret és alázat. Újságírói feladataira nem kötelezően elvégzendő munkaként, hanem vállalt hivatásként tekint. Ismerve tevékenységét, tisztességét, méltán juthat eszünkbe: „Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.”
Napi evangelium
Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek.
  Jn 14,27-31a

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum