English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Bosák Nándor püspök Debrecen díszpolgára
2009. április 9., csütörtök 09:30

Bosák Nándornak, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspökének ítélte az idei díszpolgári címet a cívisváros önkormányzatának képviselő-testülete. Az elismerést a város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen, április 8-án vette át a megyéspüspök.

I. Lipót király 1693. április 11-én adományozott a cíviseknek kiváltságlevelet, s azzal szabad királyi városi rangra emelte. A város napjáról 1991 óta emlékezik meg hivatalosan is Debrecen. A kitüntetés átadására a város napja alkalmából került sor.

A díszpolgári címben részesült – idén 70 éves – Bosák Nándor 1993 óta vezeti az akkor létrehozott egyházmegyét. Eddigi püspöksége során egyebek mellett két lakótelepen épült templom, és a régiek is megújultak. Igyekszik elősegíteni a keresztény felekezetek együttműködését, felelősséget érez az ifjúságért, s több alapítványt, civil szervezetet is támogat. Műveltsége, nyitottsága, teológiai felkészültsége, ökumenikus gondolkodása és emberi tulajdonságai miatt köztisztelet övezi.
 
A díszpolgári cím átadása után Kósa Lajos polgármester rámutatott: Bosák Nándor kitüntetése történelmi tett a kálvinista Rómában, s örül, hogy ilyen döntés születhetett a nyakas cívisek között.
 
Pro Urbe elismerésben részesült Szemerédy Miklós, nyugalmazott erdőmérnök, erdészeti szakértő, illetve Vad Zsigmond református lelkész, a Debreceni Református Egyházmegye esperese. 
 
A kitüntetettek nevében Bosák Nándor köszönte meg az elismeréseket. Mint mondta, a város nem szűkkeblű, hiszen a katolikus püspököt, továbbá az egyházi kultúrát is befogadta. A város képéhez hozzátartozik az az erkölcsiség és szellemiség, amelyet mi hordozunk, és hiszem, hogy erre is szüksége van a Debrecennek – tette hozzá, és eredményes, sikeres városépítést kívánt.
 
(forrás és fotó:  Debrecen Online és Magyar Katolikus Rádió)Napi evangelium
Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened.
  Lk 15,1-3.11-32

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Mongrovejói Szent Turibiusz püspök
 
A nap 
szentje
 
Dél-Amerikában Lima érseke. Fáradhatatlanul buzgólkodott az indián bennszülöttek megtérítésén, testi-lelki nyomoruk enyhítésén. Mint jó pásztor, buzgóságával megújította Peru vallási életét.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum