English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Benedek pápa négy éve
2009. április 21., kedd 15:00

Juliusz Janusz apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatnak be hálaadó szentmisét XVI. Benedek pápa megválasztásának negyedik évfordulója alkalmából április 24-én 17 órakor a Budavári Nagyboldogasszony-templomban.

XVI. Benedek pápát 2005. április 19-én választotta meg a konklávé Szent Péter apostol 264. utódául. Az eltelt négy évben a Szentatya 175 általános kihallgatást tartott, 231 alkalommal mondta el nyilvánosan az Úrangyala-, illetve a Regina Coeli-imádságot és 8 alkalommal adott Urbi et orbi áldást. Világnapokra 39, jubileumi rendezvényekre és kiemelt eseményekre összesen 42 hivatalos üzenetet küldött. 153 levelet írt, valamint 178 alkalommal mondott szentbeszédet és 961 beszédet tartott.

Benedek pápa két enciklikát – Deus caritas est és Spe salvi –, valamint egy apostoli buzdítást írt Sacramentum caritatis címmel. Mindhárom mű megjelent magyar nyelven is.

A Szentatya 15 apostoli levelet fogalmazott, amelyek többnyire boldoggáavatásokról rendelkeznek (közel 700 esetben), 18 szentet avatott, és újabb 5 személy kerül a szentek sorába április 26-án. Saját kezdeményezésű rendelkezést (motu propriót) 5 alkalommal adott ki.

Pápasága alatt eddig két konzisztóriumot tartott, amelyeken 38 új bíborost kreált.

Az elmúlt négy esztendőben a Szentatya 12 külföldi apostoli látogatást tett. Járt Németországban (2 alkalommal), Lengyelországban, Spanyolországban, Törökországban, Brazíliában, Ausztriában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Franciaországban, az afrikai kontinensen Kamerunban és Angolában, valamint idén májusban a Szentföldre utazik.

Olaszországban 2005 óta Bari, Manopello, Verona, Vigevano, Padova, Assisi, Loreto, Velletri, Nápoly, Savona és Genova, Brindisi és Santa Maria di Leuca, Cagliari, Pompeji hívei köszönthették személyesen Benedek pápát, aki április 28-án felkeresi a földrengés sújtotta Abruzzo tartományt.

Diplomáciai látogatások alkalmával a pápa számos ország vezetőit fogadta – királyokat, államelnököket, minisztereket –, illetve szentszéki nagykövetekkel, püspöki konferenciák és egyházi intézmények küldöttségeivel, valamint közéleti személyiségekkel találkozott.

2008. május 4. és 10. között a magyar püspökök ad limina látogatást tettek a Vatikánban, ahol kihallgatáson fogadta őket XVI. Benedek pápa.
Napi evangelium
Méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére.
  Mt 5,20-26

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító
 
A nap 
szentje
 
Antal 1195-ben született Lisszabonban. 15 éves korában belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. 1220-ban hazahozták Portugáliába az első ferences vértanúkat Marokkóból. Ez olyan nagy hatást tett rá, hogy ferences lett és Marokkóban akart ő is működni. El is ment, de rövidesen beteg lett. Itáliába került. Szent Ferenc megtette őt Bolognában a rendi növendékek tanítómesterévé. De sajátos működési területe a prédikálás volt. Észak-Itáliában, Franciaországban tódultak hozzá az emberek. Erélyesen fellépett az uzsora ellen és a szegények pártját fogta. A nagy megerőltetéstől kimerülve halt meg 1231-ben Páduában.A nap szentje

Szűz Mária Szeplőtelen Szíve
 
A nap 
szentje
 
A szív elnevezés minden nyelvben egyet jelent a szeretettel, és a jósággal, a másikra való odafigyeléssel, és az irgalommal. Szűz Mária szeplőtelen szívének ünnepe arra hív bennünket, hogy példája nyomán mi is egyre mélyebben tárjuk fel szívünket az Isten előtt. Az által, hogy alázattal befogadta Jézust, Szűz Mária az Egyház előképe, a Szentlélek temploma, minden megkeresztelt példaképe lett.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum