English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Görög katolikusok Mátraverebély-Szentkúton
2009. május 18., hétfő 10:00

Idén első alkalommal rendezik meg a görög katolikus hívek mátraverebély-szentkúti zarándoklatát. Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök vezeti a szent liturgiát május 23-án a 11 órakor.

A máriapócsi nemzeti kegyhelyre rendszeresen érkeznek római katolikusok zarándokok szervezett csoportokban is, hogy a Szűzanya kegyképe előtt imádkozzanak. Másik nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton azonban eddig nem volt kifejezett búcsúnapja a keleti rítushoz tartozó katolikusoknak. A kegyhelyet ellátó ferences közösség ezért ebben az esztendőben, amikor a máriapócsi kegykép a bazilika felújítása miatt eredeti helyén nem látogatható, meghívta a görög katolikus egyházmegyéhez tartozó híveket, hogy zarándokoljanak el a mátrai búcsújáróhelyre.

Mátraverebély-Szentkutat és Máriapócsot azonban nemcsak az kapcsolja össze, hogy mindkét búcsújáróhely egyben nemzeti kegyhely, hanem a pócsi kegyoltár is. Azt ugyanis a pécsi ferencesek asztalosműhelyében készítették a II. világháború idején. A kegyoltárt szállító vonatszerelvényt út közben szőnyegbombázás érte, de csodával határos módon az a vagon, mely a faragott oltárt szállította, nem kapott találatot.

A hagyományteremtő görög katolikus búcsún 9 órától gyónási lehetőséget biztosítanak, a nap végén pedig az Istenszülő dicséretét, azaz a Parakliszt imádkozzák.


Napi evangelium
Ott Jézus elváltozott előttük. Ruhája ragyogó fehér lett.
  Mk 9,2-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Polikárp püspök, vértanú
 
A nap 
szentje
 
Egészen korai idők vértanúja Polikárp, aki az Isten bölcsességét keresve vezette a rábízottakat. Isten segítségét kérjük a mai napon, hogy Polikárp közbenjárására erősítse meg hitünket, és áldja meg nagyböjtünket.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum