English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Országos templomi gyűjtés a szegények javára
2004. november 18., csütörtök 12:02

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan minden évben országos gyűjtést rendeznek a szegények javára a katolikus templomokban. Az idei gyűjtést november 21-én tartották.  ( a kép: Ismeretlen német mester: Szent Erzsébet beteget ápol).
Tavaly több mint 50 millió forint gyűjt össze erre a célra. A gyűjtés teljes eredményéből 40% marad az egyházmegyékben, amelyből a plébániai karitász csoportok tevékenységét (ruha- és ételosztás, beteglátogatás, időseknek és nagycsaládosoknak készített szeretetcsomagok, beiskolázási és nyári táborozáshoz adott segélyek, szeretet-ebédek stb.) támogatják. 33%-ot kap az egyházmegyei karitász szervezet..A fennmaradó részt az egyházmegyék központi célokra fizetik be: a teljes összeg 19%-át a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat és 8%-át a Katolikus Karitász országos központja kapja.

Országszerte 670 plébánián működik a Katolikus Karitásznak helyi csoportja, 8000 önkéntessel. A 2003-as esztendőben több mint 50 ezer családnak illetve egyedülállónak tudtak segíteni az országban, 30 millió Ft pénzbeli támogatással és több mint 200 millió Ft értékű tárgyi adomány szétosztásával.

A plébániai karitász csoportok rendszeres és alkalmi segélyakcióit egészíti ki az a 19 szociális és egészségügyi intézmény, amely az országos karitász hálózathoz tartozik. Itt, illetve a Szeretetszolgálat 10 otthonában olyan ellátást kapnak a rászorulók, amelyet csak intézményes keretek között lehet megszervezni (pl. idősek otthona, szenvedélybetegek ellátása, otthoni szakápolás stb.).

A karitász szó "tevékeny szeretetet" jelent. A karitász-munkában való részvétel minden hívő lelkiismeretbeli kötelessége, amelynek a rászorulókért való imádságtól, a kétkezi munkán, beteglátogatáson át, a tárgyi és pénzadományokig nagyon sokféle változata lehetséges.

További információ

Magyar Karitász: www.caritas.org.hu
Szeretetszolgálat: www.szeretetszolgalat.hu
Napi evangelium
Hát akkor ki üdvözülhet?
  Mk 10,17-27

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum