English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

„Nem a maga erejéből”
Tíz éve szolgáló érsekét köszöntötte a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye
2009. június 26., péntek 09:53

Hálaadó szentmisét mutatott be érseksége tizedik évfordulója alkalmából Bábel Balázs főpásztor június 25-én Kalocsán. Az ünnepséget annak a kiállításnak a – konferenciával kísért – megnyitója egészítette ki, amely a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye legutóbbi évszázadát mutatja be. Az érseket ma este hat órakor egyházzenei koncert keretében is köszöntik.

„Szeretném, hogyha a püspökség mindenkinek atyai ház lenne” – fogalmazta meg főpapi működésének filozófiáját Bábel Balázs. A kalocsai székesegyházban tartott homíliájában az elmúlt száz év viharait is felidézte az érsek, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy az igaz keresztények fogjanak össze, s alkossanak közösséget. „Pont ekkor kell a püspöknek, Isten emberének másokat lelkesítenie, de nem a maga erejéből” – szólt a mai válságos időkre is utalva.

Egyházmegyés tevékenységéből a több mint harminc felszentelt papot és a számos helyi televízión keresztül is követhető bibliaóráit emelte ki Bábel Balázs. A püspöki kar tagjaként végzett szolgálatából arra a legbüszkébb, hogy kezdeményezésére a testület nyilatkozatot adott ki, amelyben elhatárolódott az akkor készülődő iraki háborúban való magyar szerepvállalástól, valamint, hogy az idei csíksomlyói búcsún a határon túliak kettős állampolgársága elleni szavazás bűnbánatát odavihette a Jóisten elé.

Az ünnepi szentmise előtt – amelyben Dankó László előző érsek halálának tizedik évfordulójáról is megemlékeztek – Juliusz Janusz apostoli nuncius nyitotta meg A Kalocsai Érsekség 100 esztendeje (1909–2009) című időszaki kiállítást. Az Érseki Kincstár öt termét elfoglaló tárlat jelentős fénykép- és tárgyi anyaggal ismerteti az egyházmegye XX. századi történetét, a népiskolák és a kalocsai iskolanővérek áldásos tevékenységéről éppúgy megemlékezve, mint a kemény és puha diktatúra egyházellenes működéséről. A székesegyház huszadik századi átépítéseinek tervrajzai és az egyházmegye területi változásait szemléltető térképek mellett a főpásztorok kinevezési okmányait és számos személyes tárgyát is megtekintheti a látogató. Sokatmondó az a tárló, amely Grősz József érsek pompás miseruhája mellett a közeli Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetben viselt rabruháját őrzi. Az alapos magyarázó feliratokkal kísért kiállítás október 31-ig, hétfő kivételével naponta 9–17 óráig tekinthető meg a Katona István házban (Kalocsa, Hunyadi u. 2.).


Napi evangelium
Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek.
  Jn 14,27-31a

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum