English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A szociális testvérek a pápa új enciklikájának szellemében keresik a jövő útjait az erkölcsi és gazdasági válság idején
2009. július 15., szerda 10:19

A Szociális Testvérek Társaságának tagjai Boldog Salkaházi Sára vértanúságának helyszínén 2006-banA magyar alapítású Szociális Testvérek Társasága XIV. általános káptalanját tartja Budapesten július 18. és augusztus 2. között. A találkozó fő témája a közösség nemzetközisége. Az esemény nyitó szentmiséjét Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be július 18-án 15 órakor a Patrona Hungariae Gimnázium kápolnájában. A záró istentiszteletet Paskai László bíboros pontifikálja ugyanott augusztus 2-án 15 órakor.

A Szociális Testvérek Társaságát Slachta Margit, az Országgyűlés első képviselőnője alapította 1923-ban. A szociális testvérek hivatása, hogy Isten megszentelő szeretetéről tegyenek tanúságot „az élet forgatagában” sokféle apostoli tevékenységükkel. Az egyház szociális tanításának fényében kívánnak válaszolni a világ ínségeire. Öt országban (az Amerikai Egyesült Államokban, Kubában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon) dolgoznak szociális, karitatív, hitéleti, egészségügyi, oktatási, kulturális és gazdasági területen, hazánkban két településen is – önkormányzati képviselőként (Ják), illetve polgármesterként (Kislángon) – részt vesznek a helyi közéletben és a település életének alakításában. A társaságnak mintegy kétszáz tagja van, közülük százan Magyarországon élnek. Rendtársukat, Salkaházi Sára testvért, akit 1944. december 27-én üldözött zsidó nők és gyerekek elrejtéséért a nyilasok a jeges Dunába lőtték, 2006 szeptemberében avatta boldoggá Erdő Péter bíboros.

A Szociális Testvérek Társaságának általános káptalanja (legfőbb tanácskozó szerve) hatévenként ül össze, amikor a kerületek (tartományok) küldöttei áttekintik, hogy az elmúlt időszakban a közösség megvalósította-e célkitűzéseit, illetve arra a kérdésre keresnek választ, milyen feladatokra hívja őket Isten az idők jeleivel. Ehhez beszámolókon keresztül megismerkednek azon országok és társadalmak helyzetével is, ahol működnek. A mostani találkozón az alapító karizmájának és Salkaházi Sára életpéldájának fényében a közösség nemzetköziségét veszik górcső alá. Megvizsgálják, hogy az erkölcsi válságon alapuló gazdasági válság idején hogyan tudják a szeretetet megélni és a remény örömhírét továbbadni egy olyan globalizált világban, ahol a teremtett világ javaiból kiszorítják a szegényeket, sérülteket, kisebbségeket, otthontalanokat, időseket stb. A közös gondolkodásban segítségükre lesz Zlinszky János egyetemi docens, aki a teremtés védelméről tart előadást és Örsy László jezsuita teológus, aki a szerzetesi élet kihívásairól beszél a 25 küldöttnek. A káptalani gyűlés feladata az általános elöljáró és tanácsának megválasztása is.


Napi evangelium
Az Emberfia ura a szombatnak is.
  Mt 12,1-8

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum