English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A magyar egyház osztozik Lengyelország gyászában
2010. április 12., hétfő 09:25

Erdő Péter bíboros április 11-én személyesen nyilvánította részvétét a püspöki konferencia és a magyar katolikus közösség nevében a lengyel nagykövetségen, és lerótta kegyeletét az elnöki repülőgép oroszországi katasztrófájának áldozatai, köztük is a lengyel államfő, Lech Kaczyński emléke előtt. Az áldozatok között van Tadeusz Płoski lengyel katolikus tábori püspök és több más egyházi méltóság is.


Juliusz Janusz érsek, Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa április 11-én szentmisét mutatott be Budapesten, a tizedik kerületi, Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel nemzetiségi plébániatemplomban az áldozatokért. A szentmisén Erdő Péter bíboros is megemlékezett a tragédiában elhunytakról.

A szentmisét követően Erdő Péter személyesen fejezte ki részvétét a püspöki kar és a magyar katolikus közösség nevében a lengyel nagykövetségen.

A bíboros felelevenítette annak emlékét, hogy Lech Kaczyński magyarországi látogatása során ragaszkodott ahhoz, hogy eljöhessen Esztergomba, ahol – II. János Pál pápához hasonlóan – tiszteletét tette Mindszenty József bíboros sírjánál. Az elnök akkor egy szép kelyhet hozott ajándékba. A bíboros elmondta: „Azt hiszem, hogy egyes tárgyak különleges történelmi súlyt és emlékezetet nyernek, ha olyan személyektől származnak, akiknek kedves az emléke, és akiknek az életét rendkívüli körülmények kísérik.”

Erdő Péter bíboros a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjújában hozzátette: a lengyel közélet számos személyiségének elvesztése éppen olyan fájdalmas, mint azoknak a személyeknek a halála, akik a katyńi áldozatok rokonai voltak. Szavai szerint együttérzésünk azért is olyan erős, mert a két nemzet közti barátság, valamint a lengyel és a magyar egyház közötti szolidaritás olyan eszmény, ami Lech Kaczyński tevékenységében is kifejeződött, ahogyan ezt Sólyom László köztársasági elnök tegnap hangsúlyozta. A baráti kapcsolatok, a baráti szálak megerősítéséért, fölelevenítéséért sokat tett a két elnök. „Ezért mi ma is hálásak lehetünk, és ez az emlék arra kötelez bennünket, hogy a különleges barátság érzését és valóságát továbbra is ápoljuk”.

* * *

A Magyar Kurír információi szerint a lengyel elnöki gép tragédiájában életét vesztette az elnök, az elnök felesége és számos állami képviselő, a hadsereg tisztjei és a katyńi mészárlás áldozatainak hozzátartozói mellett többek közt Tadeusz Płoski tábori püspök; továbbá a katonai ordinariátus egy alezredesi rangú papja; Miron Chodakowski ortodox érsek, a varsó-bielski lengyel ortodox egyházmegye vikáriusa és a lengyel pravoszláv katonai lelkészség ordináriusa; az evangélikus tábori lelkészi szolgálat vezetője; négy pap a katyńi áldozatokat tömörítő szervezetek részéről; Roman Indrzejczyk, az elnök házikáplánja és az elnöki kápolna kápolnaigazgatója; és Ryszard Rumianek prelátus, a Wyszyński Egyetem rektora.

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata ökumenikus gyászistentiszteletet tart a repülőgép-szerencsétlenségben elhunytakra emlékezve április 14-én, szerdán 19 óra 30 perckor Budapesten a Szent István-bazilikában. Tisztelettel és szeretettel várnak minden jószándékú embert, aki együtt szeretne imádkozni és virrasztani a lengyel repülőgépszerencsétlenség áldozataiért.

Magyar Katolikus Rádió/Magyar Kurír/MKPK Sajtószolgálat
Napi evangelium
Bizony, mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél.
  Mk 12,38-44

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Norbert püspök
 
A nap 
szentje
 
Norbert 1080 körül született Xantenben, a Rajna vidékén. Kanonok volt, majd szerzetessé és áldozópappá lett. Vándorapostolként járta az észak-francia vidékeket. Tanítványaiból Prémontré völgyében lelkipásztorkodó (premontrei) kanonokrendet alapított. 1134-ben mint Magdeburg érseke halt meg. Miután a város protestánssá lett, holttestét rendtársai Prágába vitték, az ottani várhegyen épült nagy kolostorukba.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum