English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Befejeződött a püspöki konferencia őszi ülése
2010. szeptember 8., szerda 13:26

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 6-7-én megtartotta őszi rendes ülését. A tanácskozás részleteit az alábbiakban közöljük.


Az ülés elején a testület vendége volt Juliusz Janusz apostoli nuncius és bemutatkozó látogatást tett Győriványi Gábor kijelölt szentszéki magyar nagykövet.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tisztségviselőinek öt évre szóló megbízatása lejárt. A konferencia további öt évre megválasztotta elnökévé Erdő Péter bíborost. Az Állandó Tanács alelnöke Ternyák Csaba egri érsek, új választott tagja Veres András szombathelyi megyéspüspök. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megbízása még nem járt le, így ő továbbra is az Állandó Tanács tagja.

A püspökök testülete 2010 Szent Család ünnepétől (december 26.) 2011 Szent Család ünnepéig (december 30.) meghirdeti a Család Évét. A tematikus év célja a család – mint minden közösség alapja – értékeinek felmutatása, intézményének erősítése. A tematikus év programjainak kidolgozására és lebonyolítására egy bizottságot hoztak létre. A Család Éve programjairól a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Az árvízkárosultak megsegítésére meghirdetett országos gyűjtés során a hívek nagylelkű adományaiból 255,5 millió forint gyűlt össze. A konferencia megbízta a folyamatosan a helyszínen dolgozó Katolikus Karitász vezetőségét, hogy a kárfelmérések alapján használják fel a gyűjtés eredményét, segítve több száz család házának felépítését és felújítását.

Az utóbbi időben egyre több esetben hallani olyan új közösségekről, amelyek imitálják a katolikus liturgiát, felvéve katolikus szentek vagy Szűz Mária nevét. A Püspöki Konferencia felhívja a lelkipásztorok, a hívek és minden jószándékú ember figyelmét arra, hogy ezek a közösségek semmilyen módon nem állnak kapcsolatban a Katolikus Egyházzal, tanításuk nem egyeztethető össze a katolikus hittel.

2011-ben Madridban rendezik meg az ifjúsági világtalálkozót. A konferencia döntött arról, hogy anyagilag is támogatja magyar katolikus fiatalok részvételét a találkozón, amelyhez az egyházmegyék is hozzájárulnak a résztvevők arányában. A konferencia bátorítja a fiatalokat a részvételre és ebben a lelkiségi mozgalmak segítségét is kéri.
Napi evangelium
Az okos ember a házát sziklára építette.
  Mt 7,24-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent István király, Magyarország fővédőszentje
 
A nap 
szentje
 
Ma Szent Istvánnak, az első magyar királynak főünnepe van. Atyjának, Géza nagyfejedelemnek művét folytatva kereszténnyé tette nemzetét. III. Ottó német-római császár biztatására Rómából kapott koronával avatták királlyá. Püspökségeket és számos monostort alapított. Miután utolsó fiúgyermekét, Imrét is elvesztette, országát a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Nagyboldogasszony ünnepén 1038-ban halt meg. Székesfehérvárott temették el.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum