English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Magyar állami kitüntetést kapott Juliusz Janusz apostoli nuncius
2011. március 26., szombat 10:40

Kitüntette Juliusz Januszt, XVI. Benedek magyarországi nagykövetét, apostoli nunciust Schmitt Pál köztársasági elnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szentszéki-magyar vegyesbizottság ülése után. A lengyel érseket nemrég nevezte ki Szlovénia és Koszovó nunciusává a Szentatya, ezért hamarosan távozik hazánkból.

Semjén Zsolt köszöntőjében elmondta: Magyarország államisága elválaszthatatlan a szentszéki kapcsolatoktól. Rámutatott, hogy Juliusz Januszsal lengyelként is könnyen szót értettek.

Juliusz Janusz, miután átvette a magyar köztársasági érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozatát,  magyar nyelven felolvasott beszédében kifejtette: sok mindennek nevezték már, liberálisnak és liberálisellenesnek is, egyet azonban senki sem mondott soha, hogy magyarellenes lenne. Szent Pált idézte: „ a jóharcot megharcoltam, a pályát megfutottam”.

A nuncius üdvözölte az alkotmánytervezetet, különösen is kiemelve, hogy örül, hogy Isten, a házasság és a magzat védelme is helyet kap az alkotmányban. Utalt rá, hogy ezt már XVI. Benedek is üdvözölte, amikor Schmitt Pál a Vatikánba látogatott, illetve amikor Győriványi Gábor új szentszéki nagykövet átadta megbízólevelét.

Mint mondta, lengyelként is szívesen teljesített szolgálatot hazánkban, majd idézte a mondást: lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza a borát. Végül megjegyezte: ma van annak az évfordulója, hogy nunciusnak nevezték ki és püspökké szentelték.

Végül kifejtette: a legfontosabb, ami szolgálatának nyolc éve alatt történt, a szentszéki-magyar vegyesbizottság felállítása és működésének beindítása volt. Rámutatott, hogy az előző kormány idején problémás volt a kapcsolattartás, de most olyan kormánya van az országnak, ami a keresztény Európa szellemében, védelmében munkálkodik.

A kitüntetésre a szentszéki-magyar vegyesbizottság ülése után került sor. Az ülésen megállapodtak, hogy az egyházi dolgozók is megkapják a bérkompenzációt az állam és egyház együttműködésének köszönhetően.

Forrás: Szilvay Gergely/Magyar KurírNapi evangelium
Akik jót cselekedtek, feltámadnak az életre.
  Jn 5,17-30

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum