English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Elhunyt Rudolf Baláľ besztercebányai püspök
Erdő Péter bíboros részvétnyilvánítása
2011. augusztus 1., hétfő 10:00

Július 27-én, szerdán délután elhunyt Rudolf Baláľ besztercebányai megyéspüspök. Halálát embólia okozta. Rudolf Baláľ 1940. november 20-án született Tormáskerten (Nevoµné). 1958 és 1963 között a pozsonyi Szent Cirill és Metód Római Katolikus Teológiai Kar hallgatója volt. 1963. június 23-án szentelték pappá, ezután több helyen teljesített lelkipásztori szolgálatot. 1968-ban a Besztercebányai Püspöki Hivatalba került, ahol 1970-ig tevékenykedett. 1971-től 1982-ig az állam nem engedélyezte számára a papi működést, így először traktorosként, majd teherautó-vezetőként dolgozott.

1982 és 1990 között a túrócszentpéteri plébánia adminisztrátora volt. Püspökké 1990. február 14-én nevezték ki, Besztercebányán szentelték fel 1990. március 19-én. 1994-től 2000-ig a Szlovák Püspökkari Konferencia elnöke, később elnökhelyettese volt. 

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke levélben fejezte ki részvétét a július 27-én elhunyt Rudolf Baláľ püspök halála miatt.

Baláľ püspök példa volt számunkra: papságában nyitott volt minden szűkölködő felé, minden hívő felé, aki lelkipásztori szolgálatára volt bízva. Egyike volt azoknak, akik koncelebrálták 'a szívek kiengesztelődése' szentmisét, amit a szlovák és magyar püspökök együtt mutattak be az esztergomi bazilikában 2006 júniusában. Sohasem felejtem el meghatottságát, amelyben mindannyian osztoztunk – zárja sorait Erdő Péter. – Nagy szeretettel őrizzük emlékét.”

Magyar Kurír/katolikus.hu

Kép: bbdieceza.sk

 
Napi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Péter apostol székfoglalása
 
A nap 
szentje
 
A IV. századtól kezdve ünneplik ezt az ünnepet, az Egyház egységének kifejezésére. Péterre, a kősziklára épül az Egyház, de Jézus Krisztus az, aki kősziklává tette Pétert, és aki kegyelmével erősíti ma is Egyházát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum