English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A szikla, amelyre Szent István épített, maga Krisztus - Szentmise és Szent Jobb körmenet
2011. augusztus 20., szombat 22:00

Erdő Péter bíboros, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatták be a Szent István-napi szentmisét a Szent István-bazilika előtti téren augusztus 20-án 17 órakor. A szentmisén részt vett III. Senuda kopt pápa. Erdő Péter bíboros a szentmise kezdetén köszöntötte a megjelent közjogi méltóságokat, és a diplomáciai testület tagjait, élükön XVI. Benedek pápa új magyarországi képviselőjét, Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust, valamint a testvéregyházak képviselőit.

Hitből fakadó örömmel és rendületlen tenni akarással ünnepeljük az idén országalapító királyunkat, Szent Istvánt – mondta bevezetőjében a bíboros. Hiszen támadhatnak viharok, megrázhatják válságok a társadalmat és a gazdaságot, de ” a szikla, amire Szent István épített, maga Krisztus. Ő az alap. Rá épülnek az apostolok és az egész ház, amely Isten népét jelképezi a történelemben.” Külön köszöntötte az idén fennállásuk 80. évfordulóját ünneplő  Katolikus Karitász képviselőit Mint mondta az  önkéntes emberi segítség olyan erő, amely reményt, állóképességet, optimizmust tud adni népünknek és helyi közösségeinknek.
 
A szentbeszédet Pápai Lajos győri megyéspüspök mondta. Szent István király 1000 évvel ezelőtt megalapította a magyar keresztény államiságot. Hitet adott, Egyházat szervezett, mindebből megszületett a magyar keresztény kultúra. És most azt kérdezzük: hogyan tovább? – tette fel a kérdésta győri megyéspüspök.  Mint az evangéliumban hallottuk, az okos ember sziklára épit, mert a sziklra épített ház állja a vihart, a szikla pedig Krisztus.
 
Beszédében szólt arról, hogy már több generáció nőtt fel rendszeres vallásos oktatás nélkül. A mai világban a legnagyobb kísértés a közömbösség, és a vallási szinkretizmus. Az emberből kiirthatatlan az Isten utáni vágy, de az ember istenkeresése is megváltásra szorul. Ezért  Isten is elindult, hogy megkeresse, elérje és megmentse az embert. A kinyilatkoztatás, fényében tudjuk, hogy az igazság Krisztusban van.
 
Aki Krisztusban felismerte az Isten Fiát, az Igazságot, az Atya Kinyilatkoztatóját aznem léphet vissza. Ugyanezt látjuk Szent István életében is. Ennek kell megjelennie a mai keresztények  életében is.
 
Az Igazság, azaz Jézus Krisztus követése ma sem könnyü, mondta Pápai Lajos. Belső és külső nehézségekkel egyaránt találkozunk. A belső nehézségeket mindenekelőtt  saját bűneink, mulasztásaink okozzák. Itt a megújulásnak egyetlen útja van: a mindennapi megtérés. Ezt szolgálja a Püspöki Kar által meghirdetett család-éve, a rendszeres hitoktatás, fiatalokkal, családokkal való foglalkozás, és annak tudatosítása, hogy rendszeres vasárnapi szentmise nélkül, a keresztség-bérmálás-házasság szentségeire való hívő készület nélkül nincs igazi keresztény élet és megújulás. Keresztény megújulásunkhoz munkásokra is szükség van. Különösen papi és szerzetesi hivatásokra – emelte ki.
 
A külső nehézségeket sem becsülhetjük le, hiszen ma is találkozunk a keresztényellenesség különféle formáival.  Fontos azonban, hogy vállaljuk és valljuk meg a saját meggyőződésünket, és ne féljünk - figyelmeztetett a püspök.
 
A Szent Jobb-körmeneten az ereklye előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonultak. A körmenetben az idei évben fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Katolikus Karitász mintegy 300 munkatársa és önkéntese – egységes öltözetben – együtt adott hálát a segélyszervezet által végzett több évtizedes szolgálatért.
 
A szentmisét egy megafonba kiabáló férfi zavarta meg. Az incidensre utalva Erdő Péter bíboros záró szavaiban úgy fogalmazott: az iménti eset arra késztet mindenkit, gondolkodjon el, milyen mélységek felett uralkodik az Isten, szerte a világban. Felidézte, hogy Lengyelországban 1971-ben egy hasonló vallási körmenetet atrocitással zavartak meg. Az emberek akkor azt kiabálták válaszként: "mi ezt is megbocsátjuk nektek".
 
Magyar Kurír
 
Napi evangelium
Hát akkor ki üdvözülhet?
  Mk 10,17-27

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum