English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Nagyváradon tanácskoznak a keleti rítusú katolikus egyházak képviselői
2011. november 2., szerda 15:50

November 3. és 6. között Nagyváradon tartják 14. találkozójukat a keleti rítusú katolikus egyházak. A 14 egyház püspök képviselői idei összejövetelüket az új evangelizáció témájának szentelik. A találkozó első két napján részt vesz a CCEE elnöke, Erdő Péter bíboros is.

A nagyváradi találkozó lesz az egyetlen alkalom a görögkatolikus főpásztorok számára, hogy együttesen megvitassák az új evangelizáció kérdését a 2012 októberében Rómában megrendezésre kerülő 13. püspöki szinódust megelőzően. Az esemény védnöke az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A találkozó célja, hogy megerősítse a főpásztorok közötti szeretetközösséget és jobban megismertesse Európában a földrészen jelenlévő katolikus részegyházak különböző keleti hagyományainak gazdagságát. Az összejövetelen, amelynek szervezője és házigazdája Virgil Bercea nagyváradi püspök, jelen lesz Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, valamint Cyril Vasil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, és Francisco Javier Lozano érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa.

Lucian Muresan, Fogaras és Gyulafehérvár nagyérseke, a román püspöki konferencia elnöke elmondta, hogy a nagyváradi találkozó nem csak fontos előkészület a szinódusra, hanem lehetőség arra, hogy a főpásztorok véleményt cseréljenek az evangélium hirdetésének kihívásairól, Húsz évvel a totalitárius rendszerek bukása után. Az elmúlt időszakban a térség egyházainak szembe kellett nézniük a gyors társadalmi változásokkal. A szekularizáció, az elvándorlás, a relativizmus módosították az egyházhoz való tartozás, a vallásgyakorlás módjait. Közösségi szinten kell feltenni a kérdést, hogy a jelenlegi társadalmi és kulturális környezetben melyek a megfelelő eszközei az evangélium hirdetésének. Figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy hívek számos közössége él az ország határain túl. Az ő igényeikre is sürgető választ kell adni – fejtette ki Lucian Muresan fogarasi és gyulafehérvári nagyérsek.

Az új evangelizáció témáját öt felszólalás vezeti be a nagyváradi találkozón. Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke bevezető beszéde után Borisz Gudziak atya, a lvivi görögkatolikus egyetem rektora tart előadást a keleti rítusú katolikus egyházak helyzetéről húsz évvel a totalitárius rezsimek bukása után. Marko Rupnik szlovén jezsuita, világhírű mozaikművész az új evangelizáció és a bizánci egyházművészet kapcsolatát elemzi felszólalásában. A találkozón a magyar főpásztorok közül jelen lesz még Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó, Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, Keresztes Szilárd, az egyházmegye nyugalmazott püspöke, valamint Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke.

A nagyváradi találkozó programját október 31-én tette közzé a CCEE Sankt Gallenben.

Forrás: Magyar Kurír / Vatikáni Rádió
Napi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Péter apostol székfoglalása
 
A nap 
szentje
 
A IV. századtól kezdve ünneplik ezt az ünnepet, az Egyház egységének kifejezésére. Péterre, a kősziklára épül az Egyház, de Jézus Krisztus az, aki kősziklává tette Pétert, és aki kegyelmével erősíti ma is Egyházát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum