English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Peruba utazott Erdő Péter bíboros
2011. december 5., hétfő 17:04

December 4-én, vasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a perui Limába utazott. A Magyar Katolikus Rádiónak nyilatkozva, útjának céljáról elmondta: Az Apostoli Szentszéktől azt a megtisztelő megbízást kaptam, hogy apostoli vizitátorként látogassak el Limába.
A főpásztor beszámolt arról, hogy Limában működik egy nagy történelmi múltra visszatekintő, jelentős hallgatói létszámú, nagy intézményes hálózattal rendelkező pápai Katolikus Egyetem. Az egyetem szabályzata, működési módja és az Ex corde Ecclesiae kezdetű apostoli rendelkezés, amely a katolikus egyetemekről 1990-ben jelent meg, összhangba kell, hogy kerüljön – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, aki elmondta, hogy apostoli vizitátorként feladata a lehetőségek tanulmányozása.

Erdő Péter arról is szólt, hogy a budapesti Katolikus Egyetem már az említett az apostoli rendelkezés után jött létre, ezért szabályzatát és szervezeti formáit eleve az 1990-es rendelkezésnek megfelelően lehetett kiépíteni. Régebbi egyetemek esetében azonban régi jogi fogalmakkal, régi intézményes követelményekkel dolgoztak, amikor megalapították azokat. Mindezt a megváltozott fogalomkészlethez, működési rendhez hozzá kell igazítani. Ennek során figyelni kell a világegyház szempontjaira.

Azt hiszem, a jogi és az emberi helyzet tanulmányozása, a különböző vélemények és álláspontok megismerése talán hozzájárulhat ahhoz, hogy Szentszék megfelelő szempontokat kapjon egy esetleges döntéshez vagy a helyzet további kezeléséhez – összegezte Erdő Péter bíboros, egy hetes limai tartózkodásával kapcsolatban, apostoli vizitátori szolgálatát.

Zimányi Ágnes/Magyar Kurír
Napi evangelium
Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön.
  Lk 12,49-53

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Ilona
 
A nap 
szentje
 
Ilona az ötvenedik éve körül járhatott, amikor feltűnt a történelemben Nagy Konstantin császár édesanyjaként.A nap szentje

Eudes Szent János áldozópap
 
A nap 
szentje
 
Eudes* (ejtsd: Öd) Szent János 1601-ben született a normandiai Riben. Oratoriánus szerzetes lett. Ő alapította meg a Jó Pásztor-nővérek szerzetesközösségét, szorgalmazta Jézus és Mária Szívének liturgikus tiszteletét. Főműve azonban az a Jézusról és Máriáról nevezett Társulat, amelyet a papképzés színvonalának emelésére szánt. Egyszerűségével alázatával, buzgóságával kora lelkiéletének nagy megújítója lett. Caenben halt meg 1680. augusztus 19-én.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum