English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Budapestre látogatott a Caritas Europa küldöttsége
2012. március 22., csütörtök 20:07

Március 20-án Budapestre látogatott Jorge Nuño Mayer, a Caritas Europa főtitkára és Annamaria Vrzackova, a közép-kelet-európai régió megbízottja, hogy a Katolikus Karitász szervezetén keresztül erősítse az együttműködést a magyar társadalommal, Magyarország Kormányával annak érdekében, hogy a szervezet minél hatékonyabban láthassa el társadalmi, szociális és karitatív szolgálatát.


A látogatás során a Caritas Europa küldöttsége, valamint Écsy Gábor országos igazgató és Forgách József igazgató-helyettes megbeszélést folytatott Simonné dr. Berta Krisztina Európai Uniós és nemzetközi helyettes államtitkár asszonnyal és Jackovics Péterrel, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveleti Osztályának vezetőjével. A megbeszélésen kiemelt téma volt a 2010-es vörösiszap katasztrófa, amely alatt példamutató együttműködés alakult ki a két szervezet között. A Karitász és a Katasztrófavédelem is szükségesnek tartja az együttműködés folytatását és a szerzett tapasztalatok elemzését, összefoglalását annak érdekében, hogy egy esetleges újabb katasztrófa mentési folyamatát minél gyorsabban és tervezettebben lehessen végrehajtani. Ehhez kulcsfontosságú az önkéntesek és koordinátorok felkészítése országszerte, amelyre mindkét intézmény hangsúlyt kíván fektetni, keresve az együttműködési lehetőséget ezeken a területeken is.

Ezt követően Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára fogadta a küldöttséget. Beszámolt az elmúlt másfél év azon változásairól, amelyek komoly hatással vannak a Katolikus Karitász tevékenységére. A szervezet tagja lett a Karitatív Tanácsnak, amelynek tevékenysége új tartalmat is kapott; megjelent külön sorban a kormány költségvetésében, valamint elindult külön adományvonala is. Az államtitkár hangsúlyozta: folyamatban van országszerte olyan önkéntes pontok kialakítása, amelyek a tárgyi adományok mellett személyi felajánlásokat is tudnak majd fogadni és közvetíteni. A Minisztérium és a Karitász egyaránt szeretné tovább bővíteni az együttműködési területeket.

A küldöttség ezután Lukács Tamással, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnökével folytatott megbeszélést. Lukács Tamás hangsúlyozta: szükségesnek látja a Katolikus Karitász tevékenységének erősítését a médiában. Fontos, hogy a társadalom értesüljön a szervezet munkájáról, valamint megismerje azokat az ismeretlen hősöket, akik áldozatos munkájukkal szolgálják a rászorulókat, a társadalom peremén élőket. Közös feladatunk a nemzeti szolidaritás újjáépítése, s ebben a Karitásznak nagy szerepe lehet – hangsúlyozta Lukács Tamás. Ehhez elengedhetetlen az ifjúság nevelése és a közösségépítés, amely alapjai lesznek a későbbi karitász tevékenységnek.
Lukács Tamás két konkrét kéréssel fordult a Caritas Europa főtitkárához. A szervezet segítségét kérte a közelmúltban leégett krasznahorkai várnak felajánlott adományok továbbításában, valamint támogatását kérte egy – a parlament által elfogadott – javaslat kapcsán: az Országgyűlés kezdeményezi az ENSZ-nél, hogy szeptember 5-e, Boldog Kalkuttai Teréz anya emléknapja legyen a jótékonyság világnapja.

A Karitász egyházmegyei igazgatóival és Mádl Dalma asszonnyal a szervezet jószolgálati nagykövetével való találkozáson Jorge Nuño Mayer bemutatta a testületnek a Caritas Europa működését. Écsy Gábor atya ismertette a Karitász jelenlegi központi feladatait, majd a vörösiszap katasztrófa során tapasztaltakról beszélgettek a főtitkárral. Ennek kapcsán megfogalmazódott az igény, hogy a magyar és az európai szervezet közti együttműködést milyen konkrét területeken és módon lehetne erősíteni.

Délután Spányi Antal püspök, a segélyszervezet elnöke fogadta a küldöttséget Székesfehérváron. Spányi püspök a Karitász mindennapos tevékenységéről beszélt, arról a munkáról, amely a hétköznapok terheinek hordozását igyekszik megkönnyíteni hazánkban és a határainkon túl. A Karitász védőszentje, Szent Erzsébet példáját követve olyan szolgálatot látnak el a szervezet munkatársai és önkéntesei, amely a gondoskodó szeretet, az állandó törődés, a mindennapok nehézségeiben nyújtott szeretet- és felelősségteljes szolgálat megnyilvánulásai.

Március 21-én délelőtt Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke fogadta a küldöttséget. A találkozón Jorge Nuño Mayer beszámolt az előző napi találkozókon elhangzottakról és örömét fejezte ki az állami intézmények és a Karitász között erősödő együttműködés kapcsán és röviden ismertette az európai szervezet koordinációs munkáját.
Erdő Péter ismertette a Katolikus Karitász jogi helyzetét és a főbb támogatási forrásait. Kiemelte az elmúlt időszak katasztrófái során tapasztalt példamutató nemzeti összefogást, amely lehetővé tette a bajbajutottak megsegítését itthon és külföldön egyaránt. Hazánkban a Karitász országos hálózatának köszönhetően a támogatások valóban eljutnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a szervezet a jövőben szorosabban tud majd bekapcsolódni a magyar Karitász tevékenységébe, amelynek egyik lehetséges területe a külföldi média mozgósítása lehet a hazánkat sújtó katasztrófák idején.

A kétnapos látogatás során több megbeszélésen is hangsúlyozták a Katolikus Karitász határon túli magyarokért végzett szociális szolgáltatásait és a mindennapi élet számos területén biztosított támogatását, amelyre nagy szükség van főként Romániában és Ukrajnában. A minisztériumok és a Karitász mindkét szervezete fontosnak tartja e téren a közös felelősségvállalást és a további együttműködési lehetőségek feltérképezését.

Katolikus Karitász
Napi evangelium
Az Isten bölcsességét művei igazolták.
  Mt 11,16-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Lúcia, szűz és vértanú
 
A nap 
szentje
 
Milyen sokan keresik a jeleket, amelyekkel felismerhetik a nagy dolgokat. És milyen sokszor megyünk el a jelek mellett, anélkül, hogy felismernénk. Adventi utunk erősítsen meg abban, hogy figyelünk Isten üzenetére, felismerjük jeleit a világban, és mások felé közvetítjük Isten akaratát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum