English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Elhunyt Szennay András
2012. augusztus 22., szerda 16:49

Szennay András nyugalmazott bencés főapát augusztus 22-én délelőtt 11 órakor hunyt el.


Szennay András 1921. június 2-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Budapesti Bencés Gimnáziumban végezte. Tizennyolc éves kora óta volt tagja a bencés rendnek, 1944 novemberében szentelte pappá Boldog Apor Vilmos győri püspök a pannonhalmi bazilikában. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett teológiai doktorátust 1947-ben.

Az élete során lezajlott nagy társadalmi változások számos nehézséget támasztottak számára. Tanulmányai befejezése után csak néhány évet tölthetett közösségben, főapáti titkári és gimnáziumi tanári munkakörben. Majd a feloszlatás és a numerus clausus miatti távollét évei következtek több évtizeden át, létbizonytalanságban. Rövid ideig állami gimnáziumi hittanár, majd kisegítő lelkész volt. 1951 és 1965 között a Hittudományi Akadémia könyvtárosa, majd 1988-ig a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia professzora Budapesten.

Szennay András 1973 és 1991 között pannonhalmi főapátként állt a magyar bencés közösség élén.

1972 és 1995 között a Teológia folyóirat felelős szerkesztője volt, emellett két alkalommal, 1975-76, valamint 1984-86 között a Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Akadémia dékáni tisztét is ellátta. 1992 és 1994 között a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke.

 A főapátság konventje Szennay andrást a diktatúra legerősebb szorítása közepette hívta haza a főapáti székbe. Főapátként  több évtizedes kényszerű elszigeteltség után visszavezette rendjét a Bencés Konföderációés a Salzburgi Apátkonferencia testvéri közösségébe. Ő vette vissza és kezdte újjászervezni 1990-től a Pannonhalmi Területi Apátság egyházközségeit, és előrelátóan elindította a pannonmhalmi épületegyüttes rekonstrukcióját, a Budapesten tanuló növendékek számára tanulmányi házat építtetett.

A nyugalmazott főapát temetési szertartása augusztus 31-én, pénteken 14.30-kor kezdődik a pannonhalmi bazilikában.
Napi evangelium
Aki e kenyérből eszik, örökké él.
  Jn 6,44-51

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum