English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Adomány az élet védelméért
2012. december 12., szerda 12:55

Tizennégy kórház újszülött osztályának adományozott hazai gyártású inkubátorokat a Katolikus Karitász. A műszereket Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szerdán vette át Budapesten. A Medicor Elektronika Zrt. által gyártott műszerek átadásán részt vett Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

A Katolikus Karitász tevékenységében kiemelt szerepet tölt be a kisgyermekes családok támogatása. Az emberi életet jogosan megillető tisztelet, oltalom és gondoskodás minden emberi személy egyedülálló méltóságából fakad. Az emberi életnek az egész látható világban egyedülálló értéke van. Annak érdekében, hogy a megszületett gyermekek már az első pillanatokban megkapjanak minden szükséges támogatást ahhoz, hogy önállóan gondolkodó, egészséges emberekké váljanak tovább építve társadalmunkat, a Katolikus Karitász 14 kórház újszülött osztályának adományoz inkubátort, hogy elősegítse a koraszülött, vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek minél magasabb színvonalú ellátását.

A Katolikus Egyház Katekizmusában ez áll: Az élet és a testi egészség Isten által ránk bízott drága ajándékok. Értelmesen kell róluk gondoskodnunk, figyelembe véve mások és a közjó szükségleteit. Az állampolgárok egészségéről való gondoskodás a társadalom segítségét kívánja, hogy tagjai megkaphassák azokat az életfeltételeket, amelyek lehetővé teszik a növekedést és az érettség elérését: a táplálékot és ruhát, a lakást, az egészséggondozást, az alapműveltséget, a munkát és szociális gondoskodást.

Az adományozott inkubátorok mindegyike hőmérséklet, páratartalom és oxigén szabályozóval van ellátva, valamint olyan funkciókkal, amelyek lehetővé teszik és megkönnyítik a koraszülöttek és újszülöttek helyben történő vizsgálatát mind a csecsemő, mind az orvosok és ápolók számára. A gyermekmentő készülékeket a Karitász megrendelésére a MEDICOR Elektronika Zrt. készítette el.

A Katolikus Karitász hazánkban több mint 80 éve áll a rászorulók szolgálatában. A segélyszervezet korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat szociális intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján.

Az egyházmegyei hálózatban működő szervezet kiemelt figyelmet fordít a kisgyermekes családok, az egyedülállók, az idősek és betegek valamint a szociális, egészségügyi vagy egyéb okból hátrányos helyzetben élők megsegítésére.

Ebben az évben országszerte több mint 3000 családnak nyújtottunk krízis támogatást közüzemi hátralékuk rendezéséhez. Minden központunk figyelemmel kíséri a nehéz anyagi körülmények között élő családokat és szükség szerint igyekszik segítséget nyújtani, valamint az idősek és betegek esetében a szükséges gyógyszerek beszerzésében is folyamatosan közreműködünk.

Ősszel 1500 diák családjának iskolakezdési támogatást adtunk összesen 15 millió forint értékben.

Az EU Élelmiszer-segélyprogram keretében idén 2000 tonna tartós élelmiszert tudtunk szétosztani több mint 200 ezer család számára.

A téli hideg napokon országszerte meleg ruhával, étellel, tűzifával és egyéb adományokkal segíti a szükséget szenvedőket. Egyházmegyei központi irodáink folyamatosan várják a nagy hidegben segítséget nyújtó adományokat minden korosztály számára: téli kabátot, kesztyűt, sapkát, pulóvert, takarót, meleg cipőt és csizmát.

Az Országos Központ szervezésében idén 19 megyében, több mint száz településen, mintegy 20 millió forint értékben osztunk tűzifát közel 1500 családnak.

Karácsony közeledtével 1000 családnak adunk fenyőfát, szaloncukrot és élelmiszereket, az ünnepi asztalhoz. Az ünnep előtt karitászcsoportjaink több ezer gyermeket ajándékoznak meg játékokkal és édességgel, akik számára enélkül a karácsony is csak egy hétköznap maradna.

MEDICOR Elektronika Zrt.

Az orvosi berendezéseket és eszközöket gyártó hazai ipart többségében magyar tulajdonú high-tech kis- és közepes vállalatok alkotják. Az iparág fejlesztését a kormányprogram kiemelten kezeli. A csecsemő-gyógyászati műszerek fejlesztésében és gyártásában a MEDICOR Elektronika Zrt. teljesítménye Magyarországon meghatározó és az exportpiacokon is jól teljesít. A kórházi berendezések között a klinikai csecsemő inkubátorok családja mellett, újszülött reanimációs és melegítő asztalokat, kékfénylámpákat, infúziós pumpákat fejleszt, gyárt és forgalmaz. Jelentős az otthoni diagnosztikai és terápiás készülékek, termékek (digitális vérnyomásmérők, TENS készülékek, digitális hőmérők, stb.) területén a magyar piaci részesedése.

Az egész világon ismert a MEDICOR® márkanév, amely 2013-ban lesz 50 éves. A cégelőd 1933-ban alakult, a magyar orvosi berendezés és eszközgyártás gyökerei 80 évesek.

A MEDICOR alapító tagja az államilag akkreditált ma 34 orvostechnikai vállalkozás részvételével működő Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Innovációs Klaszternek, a MediKlaszternek. A klaszter létrehozásának célja az iparág fejlesztésével kapcsolatos vállalati, kutatóintézeti, kormányzati és társadalmi együttműködések kidolgozása, szervezése, a magyar gyártású termékek piaci kapcsolatainak fejlesztése. A MEDICOR Elektronika Zrt. széles körű magyar beszállító és kooperációs hálózatára támaszkodik. Munkájának és termékeinek minőségét, az újszülöttek ápolásával foglalkozó kutató és oktató orvosokkal és szakszemélyzettel együtt végzett folyamatos innováció biztosítja.

A MEDICOR BABYLIFE® márkájú, BLR-2001 típusjelű inkubátorai ott vannak a magyar kórházakban és minden földrészen. A MEDICOR-nak 80 országgal van kereskedelmi kapcsolata, és az elmúlt évben több mint 30 országba exportált. A „Magyar Termék Nagydíjas” BLR-2001 típusjelű intenzív inkubátor olyan orvosi munkahely, amely nagyon kis súlyú (akár 500 g alatti) koraszülöttek, újszülöttek életbetartásának eszköze. Magas gyártási minősége, a beépített széleskörű szolgáltatásai, az egyedi gyártási megoldásai, a legkorszerűbb elektronikája, és az alkalmazott szoftverek biztosítékai a világszínvonalnak. A kis-közepes sorozatoknál alkalmazott modul-felépítése lehetővé teszi a vevői igényekhez rugalmasan változó kiépítést és a versenyképes árat.

A MEDICOR vezetése a cég jelmondata szerint is: „MEDICOR az egészséges Magyarországért!” támogatja a Katolikus Karitász a születéshez, az újszülöttekhez kapcsolódó programját.

AZ ADOMÁNYT BEFOGADÓ KÓRHÁZAK LISTÁJA 

Egyházmegyék

Kórház neve

Esztergom-Budapest

Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

Debrecen-Nyíregyháza

Felső-Szabolcsi Kórház

Eger

Markhot Ferenc Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Győr

Soproni Erzsébet Oktató Kórház

Hajdúdorog

Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Kalocsa-Kecskemét

Szent Kereszt Kórház Kalocsa

Kaposvár

Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház

Miskolci Apostoli Exarchátus

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház

Pécs

Pécsi Tudományegyetem

Szeged-Csanád

Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház

Székesfehérvár

Fejér Megyei Szent György Kórház

Szombathely

Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt

Vác

Jávorszky Ödön Kórház

Veszprém

Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.
Napi evangelium
Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.
  Mk 7,1-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Boldog IX. Piusz pápa
 
A nap 
szentje
 
Nehéz időkben Isten szenteket küld Egyházának, akik bizalmukkal, erényeikkel mutatnak példát a rájuk bízottaknak, és ragyognak az utókor számára is. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy példaképekké lehessünk a mai korban.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum