English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Erdő Péter szentmisét mutatott be Rómában a konklávéért
2013. március 10., vasárnap 18:23

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek március 10-én, vasárnap délelőtt fél 11-kor az ősi Santa Balbina bazilikában celebrált szentmisét, amelyre megtelt a templom a római magyar közösség és más nemzetek képviselőivel. A nemzetközi írott és elektronikus sajtó és a televízió társaságok is elküldték újságíróikat a helyszínre. A szertartáson koncelebráltak a Rómában élő magyar papok és magyar egyházi intézmények tagjai. Jelen voltak Magyarország szentszéki és olaszországi nagykövetségének, valamint a Római Magyar Akadémiának képviselői is.  Erdő Péter bíboros vasárnap üzenetet is intézett a magyar hívekhez.

Homíliájában Erdő Péter A bűnbánatról és a megtérésről beszélt.

Nagyböjt negyedik vasárnapja van. A bűnbánat útját járva közeledünk Krisztus kereszthalálának drámájához és a feltámadás ünnepéhez. Egyházunk életében is drámai napokat élünk. XVI. Benedek pápa lemondása után készülünk a konklávéra, kérjük a Szentlélek segítségét, hogy csakis Isten akaratát követve és az Egyház javát keresve választhassuk meg Szent Péter utódját” – kezdte először magyarul mondott, majd olaszul is összefoglalt beszédét Erdő Péter.

A tékozló fiú példabeszédéből kiinduló homília témája a mai “virtuális valóságban élő” ember és nemzedék “sodródása” volt, miközben “kopnak, rongyolódnak körülöttünk a helyzetek és adottságok”. Azonban “eljön a pillanat, hogy fölemeljük a fejünket, és meginduljunk az eredeti tisztaság és szeretet felé”.  Ahogyan Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versében megfogalmazza: “Be szép a régi kép, a tiszta… Be szép volt a világon élni".

Az egyház és minden hívő számára “most itt van az alkalmas idő, most kell felkelnünk, felemelnünk a fejünket, s ha nem találjuk a hazavezető utat, hát kérdezősködnünk kell a régiektől, hogy melyik út volt a jó(…), hogy ma is hazahívó szó, világosság, iránymutatás, örömhír lehessünk az egész emberiség számára”.

Nem lesz könnyű a visszaérkezés, - mondta Erdő Péter, de egyben biztosak lehetünk: akit otthagytunk, akitől "függetlenítettük magunkat", ő most is tárt karokkal vár minket.

Erdő Péter bíboros vasárnap üzenetet intézett a magyar hívekhez, imáikat kérve, hogy a Szentlélek adjon világosságot a pápaválasztó bíborosoknak. Az üzenet az alábbiakban olvasható:

Kedves Testvérek!
Március 12-én, kedden délelőtt szentmisével kezdődik a konklávé, a bíborosok pápaválasztó ülése. Kérjük imáitokat mindannyiunkért, hogy a Szentlélek adjon világosságot és feltétlen szeretetet Egyházunk iránt. Adja meg, hogy olyan utódot választhassunk Szent Péter székébe, aki az isteni kegyelem nagylelkű és hatásos közvetítője. Adjon a Gondviselés a megválasztandó új pápa szolgálata révén eligazítást, erőt és sugárzó örömet Egyházunknak, hogy megújult szeretettel szolgálhassa az egész emberiség üdvösségét.

Magyar Kurír

Fotó: Bókay László
Napi evangelium
Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.
  Mk 7,1-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Boldog IX. Piusz pápa
 
A nap 
szentje
 
Nehéz időkben Isten szenteket küld Egyházának, akik bizalmukkal, erényeikkel mutatnak példát a rájuk bízottaknak, és ragyognak az utókor számára is. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy példaképekké lehessünk a mai korban.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum