English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Elkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozata
2013. szeptember 20., péntek 21:23

Erdő Péter bíboros és Veres András szombathelyi megyéspüspök nyitotta meg a rendezvényt. A Nemzeti Múzeum kertje megtelt érdeklődőkkel.

Veres András szombathelyi megyéspüspök mint az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket. Figyelmeztetett Jézus parancsára: arról tudják meg, hogy a tanítványai vagyunk, ha szeretettel vagyunk egymás iránt. Buzdított mindenkit, hogy merjünk a szeretet hírnökei és gyakorlói lenni.

Köszöntőjében Erdő Péter arról beszélt, hogy katolikus és társadalmi is a rendezvény, mert „Krisztus jó hírének és a belőle fakadó egyházi tanításnak az alapján, elsősorban a közösségi életre, a társadalom életére, benne a gazdasági, szociális, kommunikációs, kulturális kérdésekre" keresi a választ. A rendezvény nevében napokról van szó – fogalmazott a bíboros. Figyelmeztetett arra is, hogy a jelen időben segítünk, a cselekvésnek mindig konkrét történelmi körülményei vannak.

Felidézte az időszerű feladatokat: a demográfiai kérdést, a technikai civilizáció okozta zavarodottságot, a feldolgozhatatlanul bő információáradatot, ami azért különösen nagy probléma, mert ha sok információ között csak kis részleteket látunk, és nem érzékeljük az egészet, akkor elveszítjük a felelősség érzését. Félünk az emberi kapcsolatokról, az elköteleződéstől, pedig – Babitsot idézve – nem jó „vak dióként magunkba zárva lenni”. Isten arcának tükrében értjük meg életünk végső értelmét, ha hozzá tartozunk, akkor tudunk nagylelkűek lenni – mondta Erdő Péter.

Beszédét a főpásztor azzal az örömteli bejelentéssel zárta, hogy Ferenc pápa aznap elfogadta Áder János köztársasági elnök meghívását és ígéretet tett, hogy 2016-ban Magyarországra látogat.

Alberto Bottari de Castello pápai nuncius bátorítóan arról beszélt, hogy az egész Egyház számára fontos ez a rendezvény, melyhez hasonlót más országokban is szerveznek – Olaszországban már negyvenéves hagyománya van.

Tarlós István főpolgármester képviseletében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntötte a részvevőket. Mádl Dalma XVI. Benedeket idézte, aki hangsúlyozta: a karitász az Egyház szíve.

A köszöntők után a jelenlévők a marosszéki Kodály Zoltán gyermekkórus csillogó szemű, csengő hangú gyermekeinek énekében gyönyörködhettek. Az ő dalaik fogták közre Böjte Csaba lelkesítő szavait. Csaba testvér Jézus követésére buzdított: ő az indulatok, a nagy egymásnak feszülések közepette is mindig nyugtatja az embert: ne féljetek, bízzatok, én veletek vagyok, legyőzzük a gonoszt. Arról elmélkedett, hogy a történelem során a nagy emberek, akikről később utcákat és műemlékeket neveztek el, mindig azok voltak, akik képesek voltak integrálni, befogadni. Említette Szent László királyt, az Erdélyt tündérkertté formáló Bethlen Gábort, a kiegyezést. Fontos tudatosan törekedni arra, hogy kiegyezzünk, békét teremtsünk – szólt a tanítása.

A megnyitót követően az érdeklődők előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak a sátraknál, és szőhették a barátság, az együttműködés szálait a jelenlévő számtalan szervezet, szerzetesrend, mozgalom, segítő intézmény megismerésével.

Magyar Kurír
Napi evangelium
Az Isten bölcsességét azonban fiai igazolták.
  Lk 7,31-35

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Copertinoi Szent József
 
A nap 
szentje
 
Lelkét egyszerűen lenyűgözte Isten nagysága és szeretete.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum