English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A Szentatya elfogadta Áder János meghívását Magyarországra - a látogatás időpontját később pontosítják
2013. szeptember 23., hétfő 13:00

A Vatikánba érkezett Áder János és kísérete péntek délelőtt. Az államfőt Ferenc pápa is fogadta magánaudiencián.

A köztársasági elnök a vatikánvárosi San Damaso udvarra érkezett meg, ahova az apostoli palotákban levő pápai lakosztály nyílik. Áder Jánost innen pápai nemesemberek és svájci gárdisták kísérték Raffaello lodzsáin keresztül a pápai lakosztályig, ahol Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa köszöntötte.

Ferenc pápa a könyvtárszobában fogadta a magyar államfőt, akivel zárt ajtók mögött beszélt. A mintegy félórás beszélgetésen a köztársasági elnök – aki családját is bemutatta a Szentatyának – emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa márciusi beiktatásán is járt a pápai államban.

A magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt. Áder János a Mátraverebély-Szentkút kegyhely Szűz Mária-forrásából vett vizet adott át a pápának. „Nem véletlenül: a Szentatyával az egészséges ivóvíz hiányáról és ennek szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai és nem utolsósorban békét veszélyeztető összefüggéseiről beszéltünk” – mondta a köztársasági elnök az MTI-nek a pápai könyvtárszobában tartott találkozó után, amely a tervezettnél tovább tartott. A Szentatya a mátraverebélyi forrásvízzel adta áldását magyar vendégére, és egy vatikáni érmét ajándékozott Áder Jánosnak.

Ferenc pápa a megbeszélésen elfogadta az államfő javasolta magyarországi látogatás 2016-os időpontját. Abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott.

P. Federico Lombardi szóvivő a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének kérdésére később azt mondta, hogy a Szentatya 2016-os programjait természetesen még nem állították össze, ezért korai lenne a magyarországi látogatás pontos időpontját megjelölni. (VR)

Áder János és a magyar delegáció három tagja: Győriványi Gábor, szentszéki nagykövet, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Hölvényi György egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár megbeszélést folytattak Tarcicio Bertone bíboros vatikáni államtitkárral, valamint Dominique Mamberti érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával. A találkozóról kiadott szentszéki közleményből megtudjuk, hogy a szívélyes légkörben lezajlott megbeszélésen felidézték Magyarország hosszú keresztény hagyományait. A felek megelégedéssel nyugtázták a jól működő kétoldalú kapcsolatokat, valamint a Katolikus Egyház és a magyar állam közötti gyümölcsöző együttműködést, amelyet az érvényben lévő megállapodás is szabályoz.

Megvitatták a nemzetközi helyzetet, kitértek az Európát sújtó gazdasági válság továbbra is fennálló következményeire, amelyeknek etikai és társadalmi vetületeivel is szembe kell nézni. Ebben az értelemben esett szó a magyar kormány elkötelezettségéről, amellyel kiáll az élet és a család védelmében.

Olyan közös érdeklődésre számot adó témák is fölmerültek, mint a teremtett világ megóvása, az elkötelezettség a békéért és a vallásszabadságért, főként ami a szíriai helyzetet és a közel-keleti keresztények problémáit illeti. A felek annak a reményüknek adtak hangot, hogy sikerül a párbeszéd és a tárgyalás útján gyorsan véget vetni a konfliktusnak – zárul a szentszéki közlemény.


MTI – Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Napi evangelium
Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?
  Jn 6,22-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum