English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Erdő Péter bíboros a következő püspöki szinódus főrelátora
2013. október 14., hétfő 15:45

Ferenc pápa október 14-én kinevezte Erdő Péter bíborost a püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlésének főrelátorává.

A következő püspöki szinódust 2014. október 5. és 19. között tartják a Vatikánban. Témája A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében lesz.

A főrelátor tisztsége a szinódus főtémájának felvezetése.

A Szentatya Bruno Forte, Chieti-Vasto érsekét a szinódus különleges titkárává nevezte ki.

Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának elmondta, hogy a kinevezés elsősorban sok munkát jelent: az előkészítő anyagokból össze kell állítani egy olyan okmányt, amelynek az ismertetésével kezdődnek a szinódus megbeszélései, tehát alapul szolgál a szinódusi hozzászólások számára.

A Ferenc pápa által jövő év októberére összehívott szinódus témájával kapcsolatban a bíboros elmondta: a kihívások elsősorban magával a családdal szemben jelentkeznek, és itt a mai életnek a valóságát, a társadalomban látható különböző jelenségeket kell szemelőtt tartani. Ugyanakkor fontos a kiindulásnál világosan látnunk és saját magunkban tudatosítani Krisztus tanítását a házasságról és a családról, és ennek alapján az egyházi tanítóhivatal legfontosabb megnyilatkozásait. „Hiszen amikor lelkipásztori megoldásokat keresünk, akkor nem pusztán a hétköznapi ember megítélésére vagy logikájára kell hagyatkoznunk, hanem hitünk logikájára és Krisztus tanítására.”

A magyar Egyház előtt is feladatként álló előkészítő munkák kapcsán Erdő Péter elmondta: a püspöki karok hamarosan megkapják a szinódusi tematikát tartalmazó előzetes okmányt. Az előkészítő munkák határideje szűk lesz.

Hozzátette, hogy a püspökök a saját egyházmegyéjükből vett tapasztalatok alapján tudnak válaszolni a kérdésekre, országonként rendelkezésre állnak a civil társadalom vélekedésének, illetve a tényleges népmozgásoknak a statisztikái. Tanulmányozni kell továbbá a fennálló jogszabályokat is, amelyeket az állam a család és a házasság kérdésében kialakított. „Ezeknek a hátterében zajlik a munkánk, hiszen az új evangelizáció az embert ott szólítja meg, ahol él, olyan körülmények közt, amilyenben él – ami nem azt jelenti, hogy minden körülményt egyaránt jónak tekintünk” – zárta le a beszélgetést Erdő Péter bíboros.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír
Napi evangelium
Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened.
  Lk 15,1-3.11-32

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Mongrovejói Szent Turibiusz püspök
 
A nap 
szentje
 
Dél-Amerikában Lima érseke. Fáradhatatlanul buzgólkodott az indián bennszülöttek megtérítésén, testi-lelki nyomoruk enyhítésén. Mint jó pásztor, buzgóságával megújította Peru vallási életét.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum