English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Sándor István szalézi vértanú boldoggá avatása
2013. október 18., péntek 18:00

Október 19-én, szombaton, a budapesti Szent István-bazilika előtti téren sor kerül Sándor István vértanú, szalézi testvér boldoggá avatására. Sándor István életének ismertetésével és bevezető közös imádsággal veszi kezdetét az ünneplés a bazilika előtti téren 9 óra 30 perctől. A 10.30 perckor kezdődő szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Az ünnepélyes szentmise keretében a Szentatya megbízásából Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa teszi közzé a boldoggá avatásra vonatkozó határozatot.

A kihirdetést pillanatában, a szentmise Kyrie része után leleplezik le Sándor István nyolcszor öt méteres nagyságú arcképét.

Mivel Sándor István földi maradványainak holléte jelenleg ismeretlen, ereklye helyett a szüleinek írt levelei és házassági évfordulójukra készített grafikai munka lesz az, amit oltárra emelnek ekkor. Ezt Jean Paul Muller luxemburgi szalézi testvér, a rend ökonómusa helyezi el az oltáron. A szentmise könyörgéseit Sándor István életének fő mozzanataiból állítják össze. A boldoggá avatás énekkara a 2002-ben elhunyt legendás szalézi, Dauner János vezette kétszáz fős énekkar lesz.

A százesztendős, a magyarországi letelepedését ünneplő szalézi rendtartomány számára az ünnepet tovább emeli Páscual Chávez rendfőnök magyarországi látogatása. A rendfőnök részt vesz és katekézist tart a boldoggá avatást követő, fiataloknak szóló eseményen a Körcsarnokban.

Az emlékezés október 19. után is folytatódik. Újpesten egy újonnan létesített játszóteret Sándor Istvánról neveznek el. Szolnokon körút kapja meg a Boldog Sándor István nevet, és emléktáblát avatnak a vértanú egykori iskolájának falán, továbbá színdarabbal is tiszteleg Szolnok stúdiószínháza a vértanú emléke előtt. Több városban, valamint a köztévében is levetítik Dér András Isten Szolgája, Sándor István című filmjét.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír
Napi evangelium
A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.
  Jn 16,29-33

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum