English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A Vatikán ismertette a szentté avatási szentmise programját
2014. április 25., péntek 14:30

A római Szent Péter téren vasárnap tíz órától kezdődik XXIII. János és II. János Pál szentté avatási szentmiséje, de a misére való készülés már kilenc órától megkezdődik – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Szent Péter téren vasárnap kilenc órától fél órán át a papok és hívők az isteni irgalmasság rózsafüzér imájával készülnek a szentmisére. II. János Pál 2000-ben, a lengyel Faustina Kowalska szentté avatásakor hirdette ki, hogy a húsvét utáni második vasárnap az isteni irgalmasság napja lesz.

Fél tíztől tíz óráig a mindenszentek litániáját imádkozzák. A Szent Péter téri szabadtéri oltár közelében felsorakozó kórusok között lesz a Sixtus-kápolna kórusa, a római és a (XXIII. János szülőhelyének számító) bergamói egyházmegye kórusa, valamint a krakkói filharmonikusok kórusa.

A szentmise tíz órakor kezdődik. Ferenc pápa vezetésével az egyházfővel koncelebráló papok a Szent Péter-bazilika előtt felállított oltárhoz vonulnak. 130–150 bíboros és ezer püspök koncelebrál az egyházfővel. A Ferenc pápához az oltárnál legközelebb álló, jelentősebb koncelebrálók között lesz Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke; Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, II. János Pál egykori személyi titkára és Francesco Beschi Bergamo püspöke” – ismertette Federico Lombardi.

Az áldoztatást a Szent Péter téren hatszáz pap végzi, a koncelebráló papoknak hetven diakónus adja át az ostyát, a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti sugárúton további kétszáz pap áldoztat.

„A kanonizáció rítusa Ferenc pápa akaratából egyszerű és nem túl hosszú lesz” – mondta a szóvivő.

Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa háromszor egymás után arra kéri a pápát,hogy  avassa szentté XXIII. Jánost és II. János Pált. Ferenc pápa ezt követően latinul elmondja a hagyományos szentté avatási formulát.

Bemutatják a két szent pápa relikviatartóit, és a két szenthez közel álló személyek az oltárhoz viszik. XXIII. János ereklyetartóját rokonai és Bergamo város más képviselői viszik. Lombardi atya elárulta, hogy még nem tudják, ki viszi II. János Pál ereklyetartóját. Lehet, hogy azok, akikkel a lengyel pápa csodát tett; vagyis a pápához intézett imával meggyógyult Marie Pierre-Simon Normand francia nővér és Floribeth Mora Díaz costa ricai asszony, akik részt vesznek a szentmisén. II. János Pál relikviatartója ugyanaz lesz, mint a 2011-es boldoggá avatásán volt, és XXIII. Jánosnak ugyanilyen ereklyetartót készítettek. XXIII. János testéből egy apró darab került az ereklyetartóba, II. János Pálnak pedig néhány csepp vére.

A Szentté avatási Kongregáció prefektus bíborosa hálát ad Ferenc pápának a szentté avatásért, felcsendül az örömének; majd folytatódik az ünnepi szentmisék rendes menete. Az evangélium részleteit görög és latin nyelven olvassák fel. A szentekhez intézett imákban már XXIII. Jánost és II. János Pált is megemlítik. A szentmise dél körül, a Mennyek királynője (Regina coeli)-imádságra véget érhet – tájékoztatta a sajtó képviselőit Lombardi atya.

A szentmise után – a tervek szerint – a Szent Péter-bazilika előtti lépcsősoron vagy a bazilikában fogadja a delegációkat Ferenc pápa.

A szentmisén az oltárral szemközti, bal oldali szektorban hatezer papnak, jobbra az ugyanekkora számú hivatalos delegációknak tartanak fenn helyet. Lombardi bejelentette: csütörtökig 93 olasz és külföldi delegáció jelentkezett, közöttük 35 uralkodó, államfő és miniszterelnök. Jelen lesz Giorgio Napolitano olasz államfő és Matteo Renzi miniszterelnök, valamint az EU magas rangú küldöttsége. Szokás szerint a delegációk nem a Vatikán meghívására érkeztek, hanem önként jelentkeztek a szentté avatáson való részvételre – magyarázta Federico Lombardi. Hozzátette: anglikán, ortodox és zsidó delegációkat is várnak.

Ami XVI. Benedek pápa részvételét illeti, Federico Lombardi egyelőre nem tudta megmondani, az emeritus pápa jelen lesz-e. „Meghívtuk őt, és a meghívást örömmel fogadta, de csak az utolsó pillanatban tudjuk meg mi is, hogy részt vesz-e a szentté avatáson” – fogalmazott a szóvivő.

A szentmise után a hívők XXIII. János és II. János Pál sírjához járulhatnak a Szent Péter-bazilika altemplomában.

Hétfőn hálaadási szentmisét mutatnak be a Szent Péter téren.

Magyar Kurír
Napi evangelium
Aki e kenyérből eszik, örökké él.
  Jn 6,44-51

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum