English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Megkezdte munkáját Minszkben a Katolikus-Ortodox Fórum
2014. június 3., kedd 14:28

Június 2-án megkezdte munkáját a IV. Katolikus-Ortodox Fórum. A Minszkben folyó háromnapos tanácskozás első napján Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

Külön köszöntötte Pavel metropolitát, Minszk és Slutsk metropolitáját, Belarusz exarcháját; Gennadiosz szaszimai metropolitát, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus külügyi osztályának elnökét, az Ortodox-Katolikus Fórum társelnökét; Hilarion volokolamszki metropolitát, a Moszkvai Patriarkátus külügyi osztályának elnökét; Tadeusz Kondrusiewiczet, Minszk-Mohilev érsekét; Alexander Kaszkiewicz grodnói püspököt, a belarusz püspöki konferencia elnökét, valamint a Belarusz Köztársaság képviselőit.
Köszönetet mondott a belarusz Egyháznak, különösen Pavel metropolitának a szervezésért, a szíves fogadtatásért; és Gennadiosz szaszimai metropolitának, akivel közösen készítették elő a tanácskozást.
Erdő Péter emlékeztetett Ferenc pápa és Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka néhány nappal korábbi szentföldi találkozójára, mely fontos lépés az ökumené útján. Köszönetet mondott Hilarion volokolamszki metropolitának, hogy a patriarkátus területén adtak helyet a fórumnak. A Moszkvai Patriarkátus eddig is fő szervezője volt a közös tanácskozásnak, az idei fórum pedig jó alkalom arra, hogy közösen kifejezzék feléjük hálájukat, hangsúlyozva az egyre mélyebb hitbeli kapcsolatokra való törekvést.
Erdő Péter bíboros június 2-án a Vatikáni Rádiónak adott interjúban elmondta, hogy a Szentszék egyetértésével az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa és az összes Európában működő ortodox egyház képviselői néhány évvel ezelőtt elkezdték a közös munkát, morális és társadalometikai kérdésekről folytatnak megbeszéléseket. A mostani találkozó témája a sokféleség, a különböző népek, kultúrák, csoportok együttélése Európában. Erdő Péter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a meglévő értékeket úgy mutassuk be a társadalomnak, mint ma is eligazítást adó, vonzó, alakító erőt az életünkben.


Napi evangelium
Az okos ember a házát sziklára építette.
  Mt 7,24-29

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent István király, Magyarország fővédőszentje
 
A nap 
szentje
 
Ma Szent Istvánnak, az első magyar királynak főünnepe van. Atyjának, Géza nagyfejedelemnek művét folytatva kereszténnyé tette nemzetét. III. Ottó német-római császár biztatására Rómából kapott koronával avatták királlyá. Püspökségeket és számos monostort alapított. Miután utolsó fiúgyermekét, Imrét is elvesztette, országát a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Nagyboldogasszony ünnepén 1038-ban halt meg. Székesfehérvárott temették el.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum