English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Befejeződött a püspöki konferencia nyári ülése
2014. június 12., csütörtök 11:57

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 10. és 11. között megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyen az alábbi témákat vitatták meg a testület tagjai.

A vonatkozó állami jogszabályok változásainak megfelelően, egyben összegezve az elmúlt tanév tapasztalatait is, a püspökök testülete tárgyalt az országos hitoktatási szabályzat módosításáról, melynek végleges szövegéről várhatóan az őszi ülésen születik döntés.

A püspökök a tavaszi ülésen hozott döntésnek megfelelően áttekintették a cigánypasztoráció országos helyzetét, továbbá a pasztoráció ezen területének hatékonyabb működését elősegítő stratégiai szempontokat fogalmaztak meg és összegezték az ország különböző részein szerzett eddigi pozitív tapasztalatokat. A kérdés továbbra is a Konferencia napirendjén marad, az őszi ülésre újabb javaslatokat készítenek elő.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódóan az ülésen döntés született a temetkezési szertartáskönyv lovári nyelvű kiadásáról, amely a papság számára lehetőséget biztosít a szertartás egyes részeinek a gyászoló közösség nyelvén történő végzésére.

Szintén ezt segíti a hamarosan megjelenő Leszállt közénk a Szent Isten című hittankönyv, amelyben egyes imádságok szintén lovári nyelven is olvashatóak lesznek.

A Konferencia a kijelölt szakértői bizottság véleményének megismerése után jóváhagyta az Újszövetségi Szentírás új magyar fordításának kiadását, amely a Bencés Kiadó gondozásában kerül a boltokba. A fordítás Simon T. László bencés szerzetesnek, a római Szent Anzelm egyetem tanárának munkája.

Hazánkban először tavaly szeptember 20. és 22. között, Budapesten került megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok programsorozat. A püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága által szervezett rendezvény középpontjában a Katolikus Egyház társadalmi tanítása áll. A programsorozat fő céljai közé tartozik a társadalom érdekében dolgozó katolikus intézmények, civil szervezetek bemutatása, valamint minél átfogóbb képet adni a Magyar Katolikus Egyház hasonló jellegű kezdeményezéseiről és az általuk végzett munkáról.

Idén Miskolc ad otthont az egész napos eseménynek, amelynek kiemelt célja a Katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. 2014. szeptember 13-án kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren.

Az előző években egy hétig tartó Katolikus Kultúra Napjai programsorozat ebben az évben egész október hónapra kiterjedő Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozattá bővül, amelynek idei témája a magyar költők istenes versei lesznek. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék szervezésében sokféle eseménybe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, többek között kerekasztal-beszélgetések, felolvasó estek, közönségtalálkozók, szavaló versenyek, rajzpályázat, valamint könyvvásár és könyvbemutatók is színesítik a programot.

A Konferencia 2016-ra, Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulójára emlékévet hirdet hazánkban. A szent püspök szülővárosában, a mai Szombathelyen – egykori Savaria – és országos szinten is megkezdődtek az évforduló előkészületei egyházi és világi programokkal egyaránt: konferenciák, kiállítások, komoly- és könnyűzenei hagversenyek készítenek majd fel a jubileumi évre.

Idén októberben ünnepli felszentelésének 10. évfordulóját a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnája. Ez alkalomra zarándoklat indul hazánkból Katona István püspök vezetésével Krakkóba. A zarándoklat részleteiről hamarosan bővebb tájékoztatást is adunk.

Tíz évvel ezelőtt, 2004 pünkösdjén szólalt meg először a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Magyar Katolikus Rádió. A jubileum alkalmából Erdő Péter bíboros június 10-én szentmisében adott hálát a püspöki konferencia tagjaival és a rádió munkatársaival a budapesti Szent István-bazilikában.

Budapest, 2014. június 12.
Napi evangelium
Megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.
  Jn 1,47-51

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyal
 
A nap 
szentje
 
Az Anyaszentegyház ma ünnepet ül annak a három főangyalnak tiszteletére, akiket a Szentírásból név szerint ismerünk Szent Mihály a lázadó angyalok elleni harc vezére volt az égben, és az ószövetségi választott nép védőangyala lett. Mi az Egyháznak, Isten újszövetségi népének védelmezőjeként tiszteljük. Szent Gábor, aki Szűz Máriának hírül vitte a Fiúisten megtestesülésének örömhírét, a hírközlés védőszentje. Szent Rafaelt az ifjú Tóbiás úti kísérőjeként említi a Biblia. Az utasok, a zarándokok és a földi zarándokútját járó Egyház védelmére hívjuk segítségül.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum