English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Befejeződött a püspöki konferencia őszi ülése
2014. szeptember 4., csütörtök 15:46

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 2. és 3. között megtartotta őszi rendes ülését, amelyen az alábbi témákat vitatták meg a testület tagjai.

Igazodva a hitoktatás rendszerének megváltozásához a püspökök testülete hatályon kívül helyezte az eddigi hitoktatási szabályzatot és új iránymutatást fogalmazott meg a papság és a hitoktatók számára.

A cigánypasztoráció területén új kezdeményezésként fogalmazódott meg a Boldog Ceferino Képzési Intézet létrehozásának szándéka, amelynek vezetésével Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt bízták meg. Az intézmény célja olyan szakemberek képzése, akik ezen a területen közösségszervezőként, vezetőként, valamint lelkipásztori munkatársként szolgálnak.

A Püspöki Konferencia osztozva a Szentatya aggodalmában 10 millió forint értékben küld gyorssegélyt Irakba, ahol egyházunk világszervezete, a Nemzetközi Karitász (Caritas Internationalis) munkatársai a Caritas Irak önkénteseivel segítik különböző helyszíneken a már több mint 1 millió üldözöttet. Több ezer ember él parkokban, a hegyekben, egy-egy fa árnyékában a szabad ég alatt, mindent hátrahagyva.

Továbbá döntés született arról, hogy szeptember 14-én vasárnap az ország templomaiban minden misében közösen imádkozzanak a hívek az iraki és a világ más országaiban üldözött keresztényekért.

A püspökök testülete határozott arról, hogy megalapítja a Katolikus Intézmények Pedagóguskarát, amelynek célja, hogy a katolikus egyház által fenntartott köznevelési intézmények pedagógusait összefogja és az intézményekben elősegítse a katolikus hit- és erkölcs alapelveinek érvényesülését, ennek segítségével a teljes ember kiformálását.

A tavaly Budapesten megrendezésre került Katolikus Társadalmi Napok programsorozat folytatásaként idén Miskolc ad otthont az egész napos eseménynek. A püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága által szervezett rendezvény kiemelt célja a Katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. 2014. szeptember 13-án szakkonferencia, kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, valamint családi játékok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren.

Az ülésen áttekintették a magyar szerzetesrendek helyzetét, valamint a szerzetes elöljárók beszámoltak a Szentatya által meghirdetett Megszentelt Élet éve magyarországi programjairól. 2014. november 30. és 2016. február 2. között a nemzetközi programokkal párhuzamosan több országos és egyházmegyei szintű rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők.

A hagyományoknak megfelelően idén is jótékonysági est keretében emlékezünk meg Árpád-házi Szent Erzsébetről november 23-án a Duna Palotában, amikor átadásra kerül a Püspöki Konferencia által alapított Szent Erzsébet rózsája díj, a szolgáló szeretet elismeréseként. Ez az alkalom minden évben ráirányítja a figyelmet arra a gyakran csendben, alázatosan végzett, de nagyon fontos és sokrétű önkéntes szolgálatra, amelyet a Katolikus Karitász keretein belül igen sok hívő végez lelkiismeretesen napról napra, hétről hétre.

Budapest, 2014. szeptember 4.
Napi evangelium
Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.
  Mk 7,1-13

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Boldog IX. Piusz pápa
 
A nap 
szentje
 
Nehéz időkben Isten szenteket küld Egyházának, akik bizalmukkal, erényeikkel mutatnak példát a rájuk bízottaknak, és ragyognak az utókor számára is. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy példaképekké lehessünk a mai korban.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum