English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Elkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok Debrecenben
2015. szeptember 12., szombat 19:37

Kezdetét vette a harmadszor megrendezett Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) Debrecenben. A Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmise után a Kossuth téren színpadi programok, beszélgető- és bemutatkozó sátrak várják a katolikus egyház társadalmi tanítása iránt érdeklődőket szeptember 12-én.

A Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) debreceni programjainak fókuszában a katolikus oktatás és nevelés áll.

A nyitómisére, amelyen Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius volt a főcelebráls, megtelt a Szent Anna-székesegyház. A szentmisén koncelebrált Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a rendezvényt szervező Caritas in Veritate püspökkari bizottság korábbi vezetője; Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita; Mohos Gábor, az MKPK titkára és számos lelkipásztor.

A Szentatyát képviselő Alberto Bottari de Castello szentbeszédében hangsúlyozta: hitünknek megélt hitnek, hatékonynak és a világban való jelenlétnek kell lennie. A katolikus hittel egy nagy kincsnek vagyunk birtokában, és a világ várja is a mi tanúságtételünket erről – tette hozzá. A nuncius Ferenc pápa gondolatait idézte az idei Kattárs központi témájával, a katolikus oktatással-neveléssel kapcsolatban. Kiemelte, hogy a nevelés a szeretet aktusa, annyit jelent, mint életet adni. A nevelés nem mesterség, hanem magatartás, egyfajta létmód– utalt Alberto Bottari Ferenc pápa szavaira. Hogy nevelni tudjunk, ki kell lépnünk önmagunkból és a fiatalok között lennünk, el kell kísérnünk őket növekedésük szakaszaiban, mellettük kell lennünk. Szülőket és pedagógusokat egyaránt arra hívott, hogy mindenekelőtt legyenek tanúi annak, amit tanítanak, és a tanúságtételük kapcsolódjon össze a következetességgel.

Az apostoli nuncius a szentmise végén imádságra buzdítva felhívta a figyelmet a migránsok által megélt drámára, és Ferenc pápa szavait tolmácsolva arra kérte a résztvevőket: úgy tekintsenek rájuk, mint testvérekre.

Veres András, az MKPK elnöke és egyben a programsorozatot szervező Caritatis in Veritate bizottság korábbi elnöke nyitotta meg a Kattársat a református nagytemplom előtti téren. A szombathelyi megyéspüspök nyitóbeszédében leszögezte: szükség van az egyházi iskolákra, mert igény van rájuk. A főpásztor, miután röviden vázolta a katolikus iskolák közelmúltbeli történetét, beszélt a jelenlegi helyzetről is. Ma az iskolák 11%-a van valamelyik egyház fenntartásában, a katolikus egyház az általános és középiskolák mellett mintegy tucatnyi felsőoktatási intézményt működtet. Az egyházi oktatás egyik legfőbb sajátossága, hogy a hitre, és az ebből fakadó sajátos értékekre épít, amire a mai világnak szüksége van – mutatott rá Veres András.

A Debrecen háromszáz éves újjászületését ünneplő Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora, Bosák Nándor arról beszélt, hogy Debrecen iskolavárosi voltáért a katolikus egyház is sokat tett. Amikor az újjászületést irányító Csáki Imre bíboros a Szent Anna plébániát a piarista szerzetesekre bízta, azok rögtön iskolát létesítettek az épületben. A város hosszú évtizedekig éppen annyira meghatározó volt a város életében, mint később a Boldogasszony iskolanővérek által fenntartott Svetits intézet. A leánygimnázium egyike annak a nyolc katolikus középiskolának, amely átvészelte a kommunista érát, s amelyből kiindulva a rendszerváltást követően újjáépülhetett a katolikus iskolarendszer.

Szent István óta a katolicizmus együtt élt a magyar társadalommal, hatással volt a műveltségre, a közéletben is szerepet játszott – fogalmazott köszöntőjében Komolai Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Elmondta, hogy a Katolikus Társadalmi Napok a 21. század problémáit érintik, ezért mindazokat is inspirálhatják, akik útkeresők, akik szeretnének segíteni a jelenkori problémák megoldásában.

A megnyitó után a Képmás zenekar, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye emblematikus zenekara adott koncertet, majd gyermekprogram volt többek között a Svetits Kicsinyek Kórusa közreműködésével. Ezt követően három előadás hangzik el a nagyszínpadon: Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus, Csókay András idegsebész, agykutató és Gombocz János, a Testnevelési Egyetem professor emeritusa számítanak az érdeklődésre.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír 
Napi evangelium
Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön.
  Lk 12,49-53

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent II. János Pál pápa
 
A nap 
szentje
 
Karol Józef Wojtyła néven született 1920. május 18-án a Krakkótól 50 kilométerre fekvő kisvárosban, Wadowicében.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum