English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Erdő Péter bíboros főrelátori jelentéséről szólt a szinódus első sajtótájékoztatóján
2015. október 6., kedd 15:53

A szinódus első napján, október 5-én a délelőtti ülést követően 13 órakor sajtótájékoztatót tartottak a Szentszék sajtótermében. A következő három héten mindennap tájékoztatják majd az újságírókat és rajtuk keresztül a világ közvéleményét a szinódusi munka menetéről.

Az első sajtótájékoztatón André Vingt-Trois bíboros volt az elnök küldött, őt Erdő Péter bíboros főrelátor, majd Bruno Forte érsek különleges titkár követték.

Erdő Péter bíboros az első ülésszakon felolvasott relatio, bevezető jelentés szerepéről beszélt, amely mintegy összefoglalja a szinódusi munkadokumentumot (Instrumentum laboris), rendszerezi a szinódusi titkárságra beérkezett válaszokat, illetve a munkadokumentum összeállítása közben felmerült viták eredményét. Követve az Instrumentum laboris szerkezetét, három részből áll.

Az első részben összegzi azt a hatalmas mennyiségű adatot, amely beérkezett a világ számos pontjáról a családok helyzetére vonatkozóan. Rengeteg tanúságtételről van szó, sok-sok súlyos gazdasági, háborús, politikai és emberi helyzet tapasztalatáról – magyarázta Erdő Péter bíboros.

A harmadik részben, ahol a lelkipásztori megfontolásokról van szó, két fontos téma merül föl: az egyik az általános bizalmatlanság az intézmények felé, nem csupán a házasság és a család irányában. Ez egy igen kényes kérdés, amely antropológiai problémákat vet föl, amint azt tavaly hallhattuk a Szentatya strasbourgi beszédében. A pápa az Európa Tanácsban az individualizmusról beszélt, amely fenyegetést jelent az emberi személyre nézve. Nem vagyunk zárt egységek, monádok, hanem emberi természetünkben hordozzuk a közösségre való hivatást. A család pedig az egyik kiemelt helye az emberi közösségi élet megtanulásának – mutatott rá a bíboros, főrelátor.

A másik alapvető jelenség, amelyik fölmerült a szinódusi viták során, az a katolikus családközösségek tömeges jelenléte, akik kölcsönösen segítik egymást, és fontos szerephez jutnak a plébániákon, az egyházi mozgalmakban, de a hit átadásában is. Sok eszköz áll a rendelkezésükre, hogy emberileg felkészítsék a fiatalokat a házasságra, a családra és hogy elkísérjék a házaspárokat, segítsék őket a válságos időszakokban, vagy olyan helyzetekben, amikor anyagi problémák merülnek föl, munkanélküliség, betegség áll elő. Az is nyilvánvalóan kiderült ebből, hogy nem elegendő az egymagában álló, szűk család ahhoz, hogy megőrizze vagy megerősítse a nemzedékek közötti szolidaritást. Ebben is szükség van a családközösségekre – tette hozzá Erdő Péter a szinódusi sajtótájékoztatón.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA
Napi evangelium
Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát?
  Mt 15,1-2. 10-14

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Vianney Szent János Mária áldozópap
 
A nap 
szentje
 
Ma Vianney (ejtsd: Vianei) Szent János emléknapját tartja az Anyaszentegyház. Francia földműves szülőktől származott. Papságra érzett hivatást, de nem tartották tehetségesnek; nagy üggyel-bajjal végezte tanulmányait, és csak a paphiány miatt szentelte fel egy püspök. Ars-ba, egy lelkileg elhanyagolt kis faluba került, de ott a plébánosok mintaképe lett. Szentbeszédeire és gyóntatószékéhez tódultak az emberek a városokból is. 1859-ben halt meg. Épen maradt teste egykori plébániája templomának oltárán van.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum