English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Császár István a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója
2016. augusztus 3., szerda 12:43

A Tanácsosok Testülete július 18-án egyházmegyei kormányzóvá választotta Császár István korábbi általános helynököt, aki megválasztását elfogadta, így további intézkedésig ő vezeti a Szombathelyi Egyházmegyét.


Miután 2016. július 16-án megüresedett a szombathelyi püspöki szék, és a Szentszék nem jelölt ki kormányzót az egyházmegye élére, a Tanácsosok Testülete az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint választotta meg az egyházmegyei kormányzót.

István atya 1968-ban született Szentgotthárdon, 1995-ben részesült a papszentelés kegyelmében. Újmisésként Körmendre került káplánnak, ahol 12 évig szolgált ebben a funkcióban. Ez idő alatt kapcsolódott be Brenner János boldoggáavatási ügyébe jegyzőként. 2007 és 2010 között az Egyházmegyei Kollégium prefektusa, 2008 és 2015 között a Brenner János Nevelési Központ püspöki referense volt. Veres András megyéspüspök 2010. augusztus 1-jével általános helynökké nevezte ki. E feladata mellett 2010 és 2012 között Szombathely-Kámonban, 2012 októbere óta a Székesegyházban plébános.

XVI. Benedek pápa 2011-ben pápai káplán címmel tüntette ki, Veres András megyéspüspök 2015-ben jáki címzetes apáttá nevezte ki.

Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik, kivéve azokban a dolgokban, amelyek természetüknél fogva vagy a jog előírásai miatt ki vannak véve a hatásköréből. Alapszabály, hogy széküresedés esetén semmi újítás ne történjen, például plébánost is csak akkor nevezhet ki a megválasztott személy, ha a püspöki széküresedés már egy éve tart.

Az egyházmegyei kormányzó feladata akkor ér véget, amikor az új püspök birtokba veszi az egyházmegyét. Egyéb esetben csak a Szentszék mozdíthatja el, vagy önként lemondhat.

Forrás és fotó: Szombathelyi EgyházmegyeNapi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Polikárp püspök, vértanú
 
A nap 
szentje
 
Egészen korai idők vértanúja Polikárp, aki az Isten bölcsességét keresve vezette a rábízottakat. Isten segítségét kérjük a mai napon, hogy Polikárp közbenjárására erősítse meg hitünket, és áldja meg nagyböjtünket.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum