English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

A Szombathelyi Egyházmegye közérdekű információi Brenner János boldoggá avatása kapcsán
2018. április 16., hétfő 08:40

Az alábbiakban közöljük Brenner János 2018. május 1-i boldoggá avatásának hivatalos programját, egyúttal mellékeljük a szertartás letölthető ima- és programfüzetét.

Aki nem regisztrált az eseményre, az alábbi linken töltheti le a boldoggá avatás ima- és programfüzetét PDF-formátumban. További információk a https://brennerjanos.hu/ honlapon olvashatók.
 
A boldoggá avatás helyszíne a szombathelyi Emlékmű-domb lesz. A fő programokat a domb alján felállított nagyszínpadon tartják; a domb tetején felállított sátorban gyermekprogramok lesznek.

Programok a nagyszínpadon

9 óra – lelki ráhangolódás: rózsafüzér imádság és elmélkedés a domonkos nővérek vezetésével; részletek Brenner Jánosról lelki naplójából és tanúk visszaemlékezéseiből a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai vezetésével
11 óra – boldoggáavatási szentmise; főcelebráns Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa; szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
14 óraIváncsits Tamás A jó pásztor című zenés drámájának színpadi bemutatója
15 óra – tanúságtétel: beszélgetés tanúkkal, Brenner János ismerőivel
16 óra – litánia; Székely János megyéspüspök szentbeszéde

Programok Szentgotthárdon

18 óra – gyalogos zarándoklat Rábakethelytől a zsidai Jó Pásztor-kápolnáig
19 óra – imádság a Jó Pásztor-kápolnánál
20 óra – megemlékezés és hálaadás a vértanúság helyén

* * *

A boldoggá avatási ünnepség miatt április 26-án 20 óra és május 1-jén 20 óra között lezárják az Emlékmű alsó és felső parkolóját.

A zavartalan lebonyolítás érdekében a rendőrség és a mentők is jelen lesznek az eseményen. A rendőrség közleményt adott ki a boldoggá avatás helyszínének közelében várható forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról. A forgalomkorlátozások és útlezárások miatt több helyi járatos autóbusz menetrendje is módosul – erről később adnak tájékoztatást.

* * *

A szervezők arra kérik a zarándokokat, hogy vigyék magukkal a regisztráció után megkapott liturgikus füzetet, melyben megtalálják a szentmise részletes leírását (a szertartást részben latin nyelven mutatják be az atyák). A füzet ITT is letölthető. Nem lesznek külön szektorok, foglalt helyek a zarándokok számára. A szervezők kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal széket, sapkát, esőkabátot és elegendő élelmet. Ivóvízvételi lehetőségekről a rendezők gondoskodnak.

Több mint száz, megkülönböztető mellényt viselő önkéntes, cserkész és karitászmunkatárs teljesít majd szolgálatot: ők nyújtanak segítséget a zarándokoknak.

Brenner János földi maradványait a Szent Kvirin-templomból a szombathelyi székesegyházba szállították, ahol a Szent Kvirin-oltáron helyezték el. A nap folyamán a zarándokok leróhatják tiszteletüket és imádkozhatnak a boldog ereklyéjénél. A könnyebb haladás érdekében a székesegyházba való belépés a főbejáraton történik, a kilépés az oldalbejáraton.

A mozgáskorlátozottak, idősek – nem lévén külön szektor az Emlékműnél – a székesegyházban, kivetítőn követhetik nyomon az eseményeket. A főbejárat felől akadálymentes bejutást biztosítanak a templomba.

A www.brennerjanos.hu oldal Hasznos információk rovatában folyamatosan tájékoztatnak az aktualitásokról.Napi evangelium
A Szentlélek abban az órában megtanít majd titeket, hogy mit kell mondanotok.
  Lk 12,8-12

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Hedvig szerzetesnő
 
A nap 
szentje
 
1174-ben született Andechs várában (Bajorország). Nagynénje volt Árpád-házi Szent Erzsébetnek. Ő is a Felebaráti szeretet mintaképe volt. Henrik sziléziai herceg felesége lett és hét gyermeket hozott a világra. Élete tele volt szenvedésekkel: hazulról rossz hírek jöttek, saját sziléziai családjában is véres viszályok voltak. Ő azonban felismerte, hogy mit kell tenni: "Az ellentéteket ellentétekkel kell gyógyítani": a gyűlöletet szeretettel, a bűnt engeszteléssel. Kemény vezeklő életet élt tehát. Férje halála után a trebnitzi ciszterci nővérek kolostorában élt. 1242. október 15-én halt meg. Sírja az ottani rendi templomban van.A nap szentje

Alacoque Szent Margit Mária szűz
 
A nap 
szentje
 
Alacoque (ejtsd: Alakok) Szent Margit 1642-ben született Lauthecourban. Ifjúkora nehéz volt. A vizitációs nővérek Paray-le-Monial-i zárdájába lépett be. Ott kapta a misztikus kegyelmet, hogy Jézus Szívének tiszteletét terjessze. Legjelentősebb látomása 1675 Úrnapjának hetében volt: ebben megbízást kapott arra, hogy szorgalmazza Jézus Szíve ünnepének bevezetését. 1690. október 16-án halt meg.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum