English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Beszámoló a Püspöki Konferencia üléséről
2006. március 10., péntek 15:29

Veres András püspökA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 7. és 9. között megtartott rendes tavaszi üléséről Veres András püspök, a testület titkára sajtótájékoztatón számolt be. A Püspöki Konferencia örömmel nyugtázta, hogy a határon túli magyarság valamennyi régiója csatlakozási szándékát fejezte ki a Konferencia által január 1-jén meghirdetett engesztelő imaévhez.

A határon túli kisebb vagy nagyobb közösségek közül sokan az imaévhez kapcsolódó programokat is megküldték a Konferenciának.

A Konferencia nemzeti kegyhellyé nyilvánította Mátraverebély-Szentkút zarándokhelyet. Ennek ünnepélyes kihirdetésére 2006. augusztus 12-én, Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódóan kerül sor.

A püspökök rögzítették az engesztelő imaév országos, a Püspöki Konferencia által kezdeményezett programjait. Veres András elmondta: terveik között szerepel egy programfüzet elkészítése, amelyben a nemzeti imaév országos és egyházmegyei programjai is megtalálhatók lesznek.

A nemzeti imaév országos programjai:

Május 13. – Esztergom: Mindszenty-emlékmise
Május 28. – Máriapócs: Betegek és gyógyítók zarándoklata
Augusztus 6. – Kalocsa: A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója
Augusztus 12. – Mátraverebély-Szentkút: Nemzeti zarándoklat
Augusztus 15. – Esztergomi zarándoklat: A közép-európai katolikus együttműködésben részt vevő nyolc ország püspöki konferenciájának képviselői mellett részt vesznek Kárpátalja, Erdély és Délvidék magyar püspökei is.
Augusztus 20. – Budapest: Szent István-napi szentmise és körmenet
Október 17-20. – Fatima: Nemzeti zarándoklat
Október 22. – Budapest: Ökumenikus istentisztelet a nemzeti ünnep előestéjén a Szent István-bazilikában
Október 23. – Capestrano (Olaszország): Az MKPK delegációja Kapisztrán Szent János szülővárosában részt vesz a nándorfehérvári diadal hőse halálának 550. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

A Püspöki Konferencia elfogadta az 1945. utáni egyháztörténelem kutatására életre hívott Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány statutumát. Ez az alapítvány hivatott megszervezni és összehangolni azokat a kutatásokat, amelyek elősegíthetik történelmünk ezen súlyos időszakának teljesebb megértését. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, tagjai között található Szabó Tamás püspök.

Lénárd Ödön piarista atya a kommunista diktatúra mártír papja volt, aki Magyarországon a leghosszabb ideig raboskodott hitelesen megélt katolikus hite miatt. Lénárd Ödön életútja itt olvasható.

Az újságírók kérdéseire válaszolva Veres András püspök elmondta: az alapítvány célja a már meglévő kutatások összehangolása, és további kutatások megszervezése szaktörténészek és kutatók bevonásával. Az egyház az alapítvány létrehozásával továbbra sem az egyes személyek vizsgálatára törekszik, hanem az egyháztörténelem bemutatására, hogy milyen körülmények között kellett az egyes embereknek, egyházi intézményeknek helytállni. Utalt a katolikus egyház tavaly, 2005. március 1-jén közzétett állásfoglalására, amely ma is érvényben van.

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2005. március 1-jén kiadott, ma is aktuális nyilatkozatából két részletet  idézünk:

"....A szocializmus évtizedeiben a társadalom minden területén végeztek megfigyeléseket. Még a kisebb vezető beosztású embereknek is kötelességük volt hangulatjelentést készíteni „a népköztársaság biztonságának megőrzése érdekében”.

Ezt a megfigyelő rendszert hozta létre a kommunista párt a papok és szerzetesek körében is, mivel bennük a legnagyobb ideológiai ellenfelet látta. Ennek felállításához a lelki és a fizikai terror minden eszközét bevetették. Voltak sokan, akik rendkívül hősiesen viselték a próbatételeket, néha életük feláldozása árán is ellenálltak. Köztük sokan voltak világi hívek, szerzetesek és papok egyaránt. Az Egyház nagy tisztelettel adózik nekik helytállásukért. Mások vagy elhagyták az országot, vagy vidéki plébánián meghúzódva végezték tovább lelkipásztori munkájukat. Ismét mások összeroppantak a zaklatások súlya alatt, vagy éppen valamilyen emberi gyengeségük folytán zsarolhatóvá váltak, ezért vállalkoztak az együttműködésre. Ők tehát mindenképpen áldozatai lettek egy olyan embertelen rendszernek, amelynek létrehozói és fenntartói lehet, hogy ma is politikai közhatalmat gyakorolnak. Ezeknek a politikusoknak nincs erkölcsi alapjuk arra, hogy a beszervezetteket elítéljék.

A beszervezettek között bizonyára voltak olyan papok, szerzetesek és világiak, akik sajnos, ártó szándékkal, súlyosan vétettek embertársaik ellen. Tetteikért kérjük a sértettek és Isten bocsánatát.

(...)

Akadnak olyanok, akik ezen egyházi személyeket azokkal a politikusokkal állítják párhuzamba, akik nem akarják vállalni ügynökmúltjuk következményeit. Az így vélekedők talán elfelejtik, hogy az egyházi személyek beszervezésükkor éppen a politikusok áldozatai lettek, és mai is azzá válnának, ha nevük nyilvánosságra kerülne. Ugyanakkor ezek az egyházi személyek nem viselnek közjogi tisztségeket, nem úgy mint a politikusok." 

A tavaly március 1-jén kiadott nyilatkozat teljes terjedelmében itt olvasható.


Az ülésen ezek mellett meghallgatták a püspökök beszámolóit nemzetközi tevékenységükről, valamint a Családpasztorációs, és a Kateketikai Bizottság beszámolóit. Szó esett a 2007-ben a romániai Nagyszebenben megrendezésre kerülő III. Ökumenikus Nagygyűlés előkészületeiről, valamint létrehozták a 2007-re meghirdetett Szent Erzsébet-év programjait előkészítő Jubileumi Bizottságot.

A Katolikus Iskolák Diák Sportegyesületeinek nemzetközi szervezete idén nyáron Kecskeméten rendezi meg találkozóját július 20. és 26. között. A rendezvényre eddig 11 ország jelentkezett.

A sajtótájékoztatón az állam egyházakkal szembeni tartozásával kapcsolatosan Veres András elmondta: a 2006. évi költségvetési törvényben bennmaradtak az egyházi intézményeket sújtó diszkriminációk. Ezért az egyházak az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amelynek előkészítése az utolsó szakasznál tart.

Magyar Kurír/katolikus.hu

Fotók: MKPK Titkársága

Napi evangelium
Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez.
  Mt 13,44-46

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum