English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Ünnepi szentmise Xavéri Szent Ferenc születésének 500. évfordulóján (képriport)
2006. április 8., szombat 14:53

Veres András püspök, az MKPK titkára ünnepi szentmisét mutatott be Xavéri Szent Ferenc, a missziós tevékenység mennyei pártfogója születésének ötszázadik évfordulója alkalmából, hazánk újraevangelizálása és a missziós munka iránt elkötelezett szerzetesközösségek, papok és világiak részvételével április 7-én, pénteken 18 órakor a pesti Jézus Szíve-templomban (VIII. Mária u. 25.).

Veres András szentbeszédében emlékeztetett: a megváltásról szóló üzenet mindenkinek szól, mindnyájunkra vonatkozik. Az evangélium hirdetésénél a személyes tanúságtétel a legfontosabb. Akár távoli országban, akár saját környezetünkben hirdetjuk Krisztus evangéliumát, türelemmel és szeretettel kell tennünk, úgy, hogy az érthető és elfogadható legyen - mondta az MKPK titkára.

A szentmisét követően Madessery Sebestyén indiai születésű verbita misszionárius tartott előadást Xavéri Szent Ferenc nyomai az indiai kereszténységben címmel.XAVÉRI SZENT FERENC Spanyolországban, nemesi családban született 1506. április 7-én. A párizsi egyetemen bölcseletből doktorált. Itt ismerkedett meg Loylai Szent Ignáccal, a jezsuita rend alapítójával. Csatlakozott a rendhez. 1537-ben szentelték pappá. 1540-ben III. Pál pápa a Távol-Kelet pápai legátusává nevezte ki, és Indiába küldte. Indiától Japánig számos helyen hirdette az evangéliumot és sok ezer embert keresztelt meg. Módszerének újdonsága, hogy mindenhol törekedett a helyi kultúrával, nyelvvel és vallási szokásokkal megismerkedni. Nem erőszakkal térített, hanem a szeretet és a meggyőzés eszközeivel. Mindenhol védelmezte az őslakosságot az európai kereskedők kapzsiságával szemben. Élete nagy vágya, hogy Kína földjére léphessen, nem teljesülhetett. Kína partjai közelében tört rá a halálos láz, 1552. november 3-án hunyt el. Mindössze 46 éves volt.

Xavéri Szent Ferenc a modern missziós tevékenység megalapítója, ugyanakkor az újkori misszió történetének legnagyobb alakja is. Példája ezreket vonzott a missziókba. XV. Gergely pápa 1622-ben szentté avatta. XIV. Benedek pápa 1748-ban India és az egész Távol-Kelet védőszentjévé tette. 1927-ben XI. Pius pápa a földkerekség minden misszióját oltalmába ajánlotta. Ferenc tehát a misszionáló Egyház védőszentje.

fotók: Rochlitz Bernadett/MKPK Sajtóiroda
Napi evangelium
Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek.
  Jn 14,27-31a

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum