English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Tolerancia-díjat kapott Bosák Nándor püspök
2006. május 27., szombat 12:01

Debrecen és Határon túli Testvérhitközségei VIII. Nemzetközi Tanácskozását rendezték meg május 26-tól  május 28-ig Debrecenben, a Kápolnási utcai zsinagógában. A háromnapos konferencia mottója a Szentírásból ismert küldetésre hívó válaszadás: „Itt vagyok.”


A debreceni hitközség szervezői ezzel a gondolattal arra utaltak, hogy tanúbizonyságot téve kijelentik: mint nép jelen vannak. A háromnapos találkozó számos előadásában a zsidóság Európában, a történelemben, napjainkban való jelenlétéről volt szó, illetve arról gondolkodtak, hogy a jövőben hogyan kívánják megélni zsidóságukat Európában.

Weisz Péter, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a konferenciát, és elmondta: nyolc évvel ezelőtt a város zsidó közössége úgy döntött, szakít a zsidó hagyománnyal, pontosabban a bezárkózással, tágra nyitja kapuit, és megpróbál ősei szelleméhez visszalépni, akik aktív polgárai voltak Debrecen városának. Az akkor megrendezett konferencia – amelyre meghívták a történelmi egyházak vezetőit, képviselőit is – olyan sikeres lett, hogy immár a nyolcadikat szervezték meg. Mára már mind Debrecen városa, mind a Debreceni Zsidó Hitközösség ismert és elismert lett Európában.

Az előadásokon és a színes programokon túl a nyolc éve alapított Életmű-díj, valamint Tolerancia-díj átadására is sor került, ezüst emlékplakett és oklevél kíséretében.

Összesen 15 díjat ítélt oda a Határon túli Testvérhitközségének Állandó Fóruma ezen a hétvégén. Közülük Tolerancia-díjat kaptak a keresztény–zsidó kapcsolatok ápolásáért keresztény egyházak képviselői, vezetői is, többek között Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyéspüspök, Jenei Zoltán református lelkész, Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházközség püspöke. Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét és Csiszér Ferencet, a Magyar Televízió Vallási Műsorok főszerkesztőjét is kitüntették. Csiszér Ferenc 16 évi munkájának eredményeként elérte, hogy a kezdeti műsoridő hatszorosára bővült, így évi 12 000 műsorperces adásával Európa közszolgálati televíziói közül az 5. helyet foglalja el a Magyar Televízió vallási műsorait tekintve.

* * *

Bosák Nándor püspök, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állandó tanácsának tagja köszönetében kifejtette: számára a tolerancia azt a pozitív jelentést hordozza, amely az egymás mellett munkálkodással egymás gazdagodását szolgálja, majd hozzátette, hogy Debrecenben a különböző egyházak között sikerült ezt a szemléletet, gondolkodásmódot megvalósítani. A megyéspüspök rendszeres kapcsolatot tart fenn a Debreceni Zsidó Hitközséggel, nagy szerepe van abban, hogy a városban működő történelmi egyházak párbeszéde rendszeressé vált, hogy zsidók és keresztények között béke és szeretet uralkodik.Bosák Nándor 1939. december 28-án született Taksonyfalván Pozsony megyében. 1947-ben a Szlovákiához került területekről szüleit kitelepítették s ettől kezdve egy Szabolcs-megyei kis faluban élt a család. 1954-ben, Debrecenben a Fazekas Mihály gimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait, ahol 1958-ban érettségizett. A teológiai tanulmányait az Egri Hittudományi Főiskolán, és a Budapesti Hittudományi Akadémián végezte. 1963-ban szentelték pappá, majd az Egri Egyházmegye különböző plébániáin teljesített lelkipásztori szolgálatot. 1977-ben kinevezték az Egri Hittudományi Főiskola tanárává, ahol egyháztörténetet, ókeresztény-irodalom történetet, liturgiát tanított. 1977-1990-ig az intézet lelki igazgatója, 1980-tól 1993-ig pedig rektora volt. 1993-ban nevezték ki az újonnan alapított Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspökévé. Egyházmegyei feladatai mellett, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia különböző bizottságaiban tevékenykedett. 2000 és 2005 között a konferencia alelnöke, 2005-től pedig a konferencia állandó tanácsának a tagja.

Minden évben Posztumusz Tolerancia-díj odaítéléséről is döntenek. Ebben az évben a néhai Angelo Rotta pápai nunciust részesítették a kitüntetésben. Juliusz Janusz apostoli nuncius levélben köszönte meg a hivatali elődjének Angelo Rottának ítélt Posztumusz Tolerencia-díjat. A nuncius ezen a hétvégén XVI. Benedek pápa lengyelországi látogatásán képviselte hazánkat, így a díjat Bosák Nándor püspök vette át. A megyéspüspök köszönő szavaiban méltatta Angello Rotta volt magyarországi pápai nunciust, aki 1930-től 1945-ig 15 éven keresztül betöltött hivatalánál fogva mindent elkövetett, hogy segítsen a bajba jutottakon. 1944-ben Horthyt a deportálások leállítására, a keresztény egyházakat, és különösen Serédi Jusztinián hercegprímást, illetve XII. Pius pápát tiltakozásra szólította fel. 72 évesen, mint a diplomáciai kar rangidőse, már a Sztójay-kormány megalakulását követő másnapon tiltakozott a zsidóellenes intézkedések miatt. A nunciatúra nevében több ezer illegális menlevelet bocsátott ki ezzel számos zsidót helyezve pápai védelem alá.

Bosák Nándor püspök a konferencia előtt kiemelte XVI. Benedek pápa lengyelországi látogatásának azt a programját, amikor Auschwitzban rója le kegyeletét az áldozatok előtt. Ez szimbolikusan azt jelenti, hogy a keresztény és katolikus egyház szeretné gyógyítani azt a sebet, amit a holokauszt okozott a világ számára.


Kovács Ágnes/Magyar Kurír
Napi evangelium
A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.
  Jn 16,29-33

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKELegyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum