English version Italiano magyar változat
nyil Nyitólap
nyil Püspökök
nyil Katolikus Lexikon
nyil Könyvtár

Ajánló
Családjaink.hu
Eucharisztikus Kongresszus
Katolikus Karitász
Liturgia.hu
Magyar Kurír
Új Ember
Vatikáni Rádió
Szent István Rádió, Eger
Mária Rádió
nyil Katolikus média bővebben

Szent Erzsébet útján (5)
A fehérvári egyházmegyében
2007. március 7., szerda 11:15

Az ercsi cukorgyári templomHárom Szent Erzsébet oltalmában lévő templomot találunk a fehérvári püspökség területén. A Csepel-szigeten Halásztelek, a Duna túloldalán Ercsi, az egyházmegye északi részén pedig az egyik tatabányai templom dicsekedhet nyolcszáz éve született szentünk különleges pártfogásával.

Templom őrzi a gyár emlékét

Cukorgyára már másfél évtizede nincs, de cukorgyári temploma - mert ma is így nevezik - továbbra is van Ercsinek. Márványtábla hirdeti, hogy "Isten dicsőségére és Szent Erzsébet tiszteletére épült Őszentsége XI. Piusz pápa apostolkodásának tizenkettedik esztendejében, 1934-ben, a Fejérmegyei Czukorgyár Rt vezető tisztviselőinek nemes áldozatkészségéből."
Róth Miksa üvegablakaAz egyhajós, torony nélküli neogót kápolna valóságos ékszerdoboz. A Szent Jobbot őrző ereklyetartóra emlékeztet formájával, arányaival, színes majolika tetőzetével. Belépve ámul azonban el igazán a látogató. A hajó és a szentély ragyogó festett üvegablakait nem kisebb alkotó jegyzi, mit Róth Miksa, akinek a Parlamentben és a pesti Rózsák terén álló Szent Erzsébet-templomban is megcsodálhatjuk műveit. A hajó hat ablakából magyar szenteken át érkezik a külső fény, a szentélyben pedig négy további üvegablak fogja közre Éder Gyula oltárképeÉder Gyula festőművész szép, nagy méretű Szent Erzsébet-oltárképét.
Az első világháború előtt alapított cukorgyárat a kápolnával együtt a negyvenes években államosították, majd a kilencvenes években kápolnástól privatizálták. A tulajdonosok különböző "merész" elképzelései ellenére - volt, aki kocsmát akart csinálni belőle - a kápolna kápolna maradt. A környék lakói, többségükben egykori cukorgyáriak ma is szép számmal vesznek részt a kápolna vasárnap reggeli szentmiséjén. Szerencsére időközben műemlékké nyilvánították, így a tulajdonos nem változtathatja meg egyoldalúan az épület funkcióját.

Szobortól kapta a nevét
HalásztelekA halászteleki templom, amely idén lesz negyedszázados, az ország egyetlen jurta-temploma. Előzőleg csak szűkös miséző hely volt a településen. A hetvenes évek végén kapott az egyházmegye engedélyt az új templom megépítésére, de csak akkora alapterületű lehetett, mint a korábbi miséző helyként is használt paplak. Csete György építész szellemes ötlete volt, hogy ide egy háromszintes "jurtát" kell építeni. Az első szint földbe mélyesztve a plébánia közösségi termeinek ad helyet, a második szint a plébánia - mindez kőből, illetve téglából, kör-alaprajzzal - és a felső szint a félgömb alakú fából készült jurtatemplom, kívül rézlemez borítással. A templom stílszerűen föntről kapja a fényt. A halászteleki templom névadó szobraA hajdani miséző hely egyetlen valamire való művészi alkotása egy szép tiroli Szent Erzsébet szobor volt. A jurta templomnak is ez lett az ékessége, és ezért választották Szent Erzsébetet a templom védőszentjéül. A halászteleki egyházközség gazdag programmal ünnepli meg a Szent Erzsébet-évet. Tavaly novemberben lelkigyakorlattal kezdték, és májusban hatnapos türingiai zarándoklatra indulnak, június 16-án, Erzsébet édesanyja halálának napján felkeresik a pilisszentkereszti kolostorromokat, ahol Gertrúd királynét egykor eltemették, szeptemberben Sárospatakra, Erzsébet szülővárosába zarándokolnak, és novemberben lelkigyakorlattal és Erzsébet-napi búcsúval zárják a esztendőt.

Az édesanya is Erzsébet
Szent Erzsébet szobra a Szent Mihály-templombanA Fehérvári Egyházmegye harmadik és egyben legfiatalabb Szent Erzsébet-temploma Tatábánya-Kertvárosban épült 1989-ben. A templom a Tatabánya-bánhidai plébániához tartozik, melynek területén a kilencvenes évek elején még egy Szent Erzsébetről nevezett katolikus intézmény, egy óvoda is megnyitotta kapuját. Erzsébet tehát igen kedvelt szentje Nagy László atyának, aki már harminc éve bánhidai plébános. "Nem tagadom - mondta -, hogy amikor a névválasztásra került sor, édesanyám neve is indítást adott, de én Európa, sőt a világ egyik legnagyobb szentjének tartom Erzsébetet. Sokszor összehasonlítom Teréz anyával, akit szintén igen tisztelek. Ezt azért csinálom, mert az ő életét sokkal jobban ismeri a mai ember, mint Szent Erzsébetét. A lelkem mélyén mindig Erzsébet javára dől el az összehasonlítás, mert ő királyi származása alapján élhetett volna egészen másként is, de a krisztusi utat választotta. Azon is elgondolkodtam, hogy Teréz anya rendet alapított, ez isteni kegyelem, nem is akarom lebecsülni, Szent Erzsébet viszont fölismerte Szent Ferencnek az Egyházat megújító szeretetét és teljes lelki erejével csatlakozott hozzá. Ez a hitén és a derűjén átsugárzik, és azon a munkán, amit végzett az elesettek körében. Ezek a szempontok segítettek a templom és az óvoda névválasztásában. A Szent Erzsébet Óvoda kapujaVan azonban egy általános iskolánk is, azt már nem Erzsébetről, hanem Szent Margitról neveztük el."
A két tatabányai Erzsébet-intézmény lélekben összetartozik. Az óvodának az ünnepe mindig a kertvárosi Szent Erzsébet-templomban zajlik. Olyankor az egész óvoda, a szülők, az alkalmazottak együtt ünnepelnek az egyházközséggel. A jubileumi év megnyitásakor, Szent Erzsébet napján a templomban a Szent Margit iskola tanulói Szent Erzsébet legendáiból készült színdarabot mutattak be.


Napi evangelium
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.
  Mt 16,13-19

>>> Napi evangélium
Eseménynaptár


PPKEA nap szentje

Szent Péter apostol székfoglalása
 
A nap 
szentje
 
A IV. századtól kezdve ünneplik ezt az ünnepet, az Egyház egységének kifejezésére. Péterre, a kősziklára épül az Egyház, de Jézus Krisztus az, aki kősziklává tette Pétert, és aki kegyelmével erősíti ma is Egyházát.Legyen a kezdőlapom!      Mozgó ünnepek 2021-ig (pdf)       Mobil változat       RSS       Impresszum